• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankarski sektor BiH iz ugla Svjetske banke: Nenaplativi krediti u padu

Autor Dušan Volaš

Profitabilnost banakrskog sektoea u BiH je poboljšana, kapitaliziranost ostaje snažna, dok neneplativi krediti bilježe pad, podaci su iz redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke, objavljenog 24. oktobra.

 Nenaplativi krediti u BiH Izvor: Guliver/Getty Images, peshkov/iStockphoto

Bankarski sektor je dobro kapitaliziran i njegova se profitabilnost u 2022. godinu se i dalje povećala. Kvalitet aktive je dodatno popravljen u poređenju s prethodnom godinom i periodom prije pandemije, uz smanjenje omjera nenaplativih i ukupnih zajmova na 5,2 procenta na kraju drugog kvartala 2022.godine, s 5,7 procenata u istom periodu prošle godine i 8 procenata u 2019.godini, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, adekvatnost kapitala ostaje snažna u poređenju s godinom ranije, obzirom da omjer kapitala Stuba 1 postojano iznosi oko 18,6 procenata.

Profitabilnost bankarskog sektora je poboljšana, obzirom na povećanje neto prihoda od kamata u odnosu na bruto prihod od 56,6 procenata u Q3 2022.g., nakon 53 procenta godinu ranije, te umjereno veći povrat po ulaganju za 1,6 procentnih poena, na 11,8 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Konačno, izloženost valutnom riziku je smanjena, uz pad udjela indeksiranih i deviznih zajmova za 6,9 procentnih poena na 45,7 procenata u odnosu na prošlogodišnje rezultate, dodaje se.

(Indikator.ba)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE