Svijet

Kirija 2.000 evra za jednoiposoban stan! Evo kako izgleda život u "Čudovištu" i najskupljem gradu na svijetu

Hong Kong je već godinama najskuplji grad na svijetu.

Izvor: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Život u jednosobnom stanu u ogromnom neboderu u Hong Kongu koštat će vas oko 2.000 evra mjesečno, a stanovi veliki svega nekoliko metara iznajmljuju se za nekoliko stotina evra.

Ta zgrada zove se "Čudovište", nalazi se u Hong Kongu. Tačnije, riječ je o pet međusobno povezanih zgrada koje čine kompleks sa 2.243 stanova, a u kojima trenutno živi oko 10.000 stanovnika. Takođe, kako pišu poznavaoci, Čudovište je najpoznatiji primjer brutalizma u arhitekturi Hong Konga. Plan je bio da se što više ljudi naseli u zgradu, prostor je maksimalno iskorišćen, ali za razliku od takvih građevina u istočnoj Evropi, pa i na Zapadu, dijelovi Čudovišta su vertikalno obojeni u razne boje, što joj daje notu zaigranosti i lepršavosti, koje se ističu kao suprotnost surovom brutalističkom stilu.

Izgrađena je šezdesetih godina prošlog vijeka nakon naglog porasta broja stanovnika u Hong Kongu. Bio je to kompleks stanova namijenjen prvenstveno socijalno ugroženom stanovništvu i radnicima. S godinama stvari su se promijenile, pa se danas, kako je objavila jedna tamošnja Influenserka, minijaturni stanovi od svega devet metara kvadratnih, koji su podijeljeni na spavaći dio, radni kutak, kuhinju i skladišni prostor, iznajmljuju po 500 evra mjesečno.

Inače, Hong Kong je navodno i najskuplji grad na svijetu, ispred Singapura, kao i gradova u Švajcarskoj. Prema istraživanju finansijske kompanije "Mercer", ova kineska regija danas se smatra najskupljim mjestom za život već treću godinu zaredom.

(Jutarnji list/Mondo)