Svijet

Nova serija eksplozija uređaja za komunikaciju u Libanu, stradale najmanje tri osobe

Autor Vesna Kerkez

Ručni radio-uređaji koje koristi Hezbolah eksplodirali su danas širom juga Libana i u južnim predgrađima Bejruta, rekli su izvor nadležan za bezbjednost i očevici.

Napad na pripadnike Hezbolaha
Izvor: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Tri osobe su poginule u libanskoj regiji Beki, javila je državna novinska agencija, a desetine ljudi ranjene su u novom talasu eksplozija uređaja.

Najmanje jedna detonacija dogodila se u blizini sahrane koju je organizovao Hezbolah za one koji su ubijeni juče, kada su hiljade pejdžera koje je grupa koristila eksplodirale širom zemlje. Ranjen je veliki broj boraca grupe koja ima podršku Irana.

Hezbolah je saopštio da je napao raketama izraelske artiljerijske položaje, što je bio prvi udar poslije detonacija pejdžera.

Hezbolah je kupio ručne radio-aparate prije pet mjeseci, otprilike u isto vrijeme kada su kupljeni pejdžeri, rekao je izvor nadležan za bezbjednost.

Izraelska špijunska agencija Mosad, koja ima dugu istoriju sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u pejdžere koje je uvezao Hezbolah mjesecima prije jučerašnjih detonacija, rekli su Rojtersu izvori nadležni za bezbjednost.

Broj poginulih u jučerašnjim eksplozijama porastao je na 12, uključujući dvoje djece, izjavio je libanski ministar zdravlja Firas Abijad. U napadu je ranjeno gotovo 3.000 ljudi.

(Srna)

Tagovi