Svijet

Rusija i SAD najmoćnije vojne sile u svijetu, Ukrajina u padu - Kako su rangirane zemlje u regionu?

Autor Nikolina Damjanić

SAD i Rusija i dalje dominiraju i zauzimaju prvo i drugo mjesto na prestižnoj listi najmoćnijih vojnih sila na svijetu „Global fajerpauer” (GFP), dok je Ukrajina zabilježila pad i sada zauzima 18. mjesto.

Izvor: Serhii Yushkov/Shutterstock

Ukrajina je nakon izbijanja sukoba u toj zemlji prije dvije i po godina drastično skočila na listi GFP-a, pa je krajem prošle godine zauzimala 15. mjesto u svijetu. Međutim, njena vojska je tokom tekuće godine zabilježila pad.

GFP analizira oružane snage 145 država i ocijenjuje ih prema kriterijuma poput količine naoružanja, finansijske moći i logističkih kapaciteta.

SAD, koje su na odbranu potrošile skoro bilion dolara tokom 2023. godine, zauzele su prvo mjesto sa indeksnim skorom 0,0699 (0,0000 je optimalan rezultat). Rusija ne kaska mnogo sa skorom 0,0702, dok je Kina treća sa rezultatom 0,0706. Indija se nalazi na četvrtom mjestu sa skorom 0,1023.

Kao sile u usponu GFP imenuje Južnu Koreju, koja se nalazi na petom mjestu, kao i Japan i Tursku (sedmo i osmo mjesto), dok je moć šestoplasirane Velike Britanije i devetoplasiranog Pakistana u padu.

Italija zauzima 10, a Francuska tek 11. mjesto u svijetu. Njih prate Brazil, Indonezija, Iran i Egipat. Zanimljivo je da je Izrael zauzeo 17. mjesto, te da se nalazi iza Irana - ali ispred osamnaestoplasirane Ukrajine i Njemačke, koja zauzima tek 19. mjesto.

Prema najnovijim podacima, Srbija se na listi vojno najmoćnijih država nalazi na respektabilnom 56. mjestu, što je za dva mjesta bolje u odnosu na prošlu godinu. Ona je na sajtu GFP-a ocijenjena kao zemlja u usponu.

Ona se nalazi iza Mađarske i Angole, a ispred Venecuele, Kazahstana, Azerbejdžana i Sirije.

Kada je riječ o drugim balkanskim državama, najbolje rangirana je Grčka, koja zauzima 32. mjesto na listi. Nju prate Rumunija (47. mjesto), Srbija (56. mjesto), Bugarska (62. mjesto) i Hrvatska (66. mjesto).

Na listi su zabilježene i Albanija (90. mjesto), Slovenija (91. mjesto), Sjeverna Makedonija (110. mjesto), BiH (116. mjesto) i Crna Gora (129. mjesto). Na dnu ljestvice nalazi se tzv. Kosovo, koje zauzima 135. mjesto, prenosi RT Balkan.

(RT Balkan/MONDO)