Svijet

Ubijen član obezbjeđenja nuklearke Zaporožje

Autor Dušan Volaš

Andrej Korotki, visoki član obezbjeđenja Zaporoške nuklearne elektrane, najvećeg postrojenja te vrste u Evropi, poginuo je u eksploziji automobila, saopšteno je iz Istražnog komiteta Rusije.

Izvor: Shutterstock

Ukrajinska vojna obavještajna služba pozdravila je ovaj incident na "Telegramu", ali nije preuzela odgovornost za taj slučaj.

Prema ruskim istražiteljima, improvizovana eksplozivna naprava bila je podmetnuta ispod vozila Korotkog, koji je bio na čelu jednog od bezbjednosnih odjeljenja u nuklearnoj elektrani, a bio je i član lokalnog savjeta u obližnjem gradu Energodar.

Naprava je detonirala ubrzo nakon što je Korotki ušao u svoj automobil. On je kasnije podlegao povredama u bolnici.

Ukrajinska vojna obavještajna agencija objavila je na "Telegramu" da je Korotki "ratni zločinc" i "kolaboracionista" zbog njegove odluke da sarađuje sa Rusijom.

On je, takođe, optužen da je organizovao "događaje u znak podrške ruskoj vojsci" i da se pridružio partiji Jedinstvena Rusija.

Agencija je, takođe, objavila video koji prikazuje trenutak eksplozije uz obećanje da će se "osvetiti" svakome za koga smatra da je "ratni zločinac".

Istražni komitet je saopštio da je pokrenuo krivični postupak za ubistvo, ali nije imenovano osumnjičenog.

Nuklearna elektrana Zaporožje je pod ruskom kontrolom od marta 2022. Tokom sukoba, Moskva i Kijev su se više puta optuživali za granatiranje postrojenja, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je odbijeno nekoliko pokušaja ukrajinskih jurišnih jedinica da ga ponovo zauzmu, podsjeća "Raša tudej".

Zaporoška oblast se zvanično pridružila Rusiji, zajedno sa još tri bivše ukrajinske teritorije u jesen 2022. godine.

Krajem avgusta, visoki ruski diplomata Rodion Mirošnik rekao je da se osoblje u fabrici suočava sa ucjenama.

Osobe koje su radile u postrojenju su navodno bile primorane da sarađuju sa Kijevom i da prenose osjetljive podatke ili čak da počine terorističke akte pod prijetnjom da će njihovi rođaci u Ukrajini biti ubijeni.

SRNA