Svijet

SVI PODACI NA TELEFONU: EU dobija digitalne pasoše, važiće i za građane van Šengena

Autor Željko Svitlica

Evropska komisija usvojila je danas dva prijedloga za digitalizaciju pasoša i ličnih karata za pojedince koji putuju u i iz Šengenske zone.

Izvor: Evropska komisija

Evropska komisija predložila je zajednički okvir za korištenje digitalnih putnih dokumenata i novu aplikaciju "EU Digital Travel" koja će putnicima omogućiti da kreiraju i čuvaju svoje digitalne putne dokumente na mobilnim telefonima, tabletima ili laptopovima.

Prilikom prelaska spoljnjih granica EU potrebne su sistematske provjere za sve, kako za građane EU, tako i za državljane zemalja koje nisu članice EU. Trenutno te provjere vrše fizička lica na graničnim prelazima, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

S obzirom na to da ima skoro 600 miliona prelazaka koji su zabilježeni samo u 2023. godini, postoji potreba za ubrzanjem graničnih kontrola i olakšavanjem putovanja, uz istovremeno održavanje visokog nivoa bezbjednosti i provjere svakog putnika, navodi se u saopštenju.

Kako navode, nova pravila će olakšati i učiniti sigurnijim putovanje u i unutar Šengenske zone.

"Digitalni putni akreditivi su digitalna verzija podataka uskladištenih na pasošima i ličnim kartama. Oni uključuju informacije sadržane u čipu pasoša ili lične karte, uključujući sliku lica vlasnika, ali ne i otiske njegovih prstiju. Digitalna putna isprava može se čuvati na mobilnom telefonu i, kada bude dostupna, u aplikaciji EU Digital Travel. Putnici će potpuno dobrovoljno tražiti ili besplatno koristiti ovu digitalnu verziju svojih dokumenata", saopšteno je.

U Evropskoj komisiji smatraju da će sa uvođenjem novog sistema prevarantima će biti teže da koriste lažne dokumente ili da neotkriveni prođu kroz šengenske granice.

"Putnici će moći da pripreme svoje digitalne pasoše ili lične karte prije putovanja, radi granične provjere unaprijed. Aplikacija EU Digital Travel biće dostupna svim građanima EU i van EU sa biometrijskim pasošem ili ličnom kartom EU koji putuju u ili iz šengenskog prostora". 

Savjet i Parlament EU treba da se usaglase sa prijedlogom nakon čega će biti razvijena aplikacija EU Digital Travel i neophodni tehnički standardi.

(MONDO)