Svijet

Ljevičari u Evropskom parlamentu Orbanu zapjevali "Bella Ciao", pa dobili upozorenje (VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Mađarski premijer Viktor Orban održao je govor kojim je izazvao niz reakcija u Evropskom parlamentu, a čini se kako su najglasniji bili predstavnici ljevičarskih stranaka.

Izvor: Shutterstock

„Politika proširenja je takođe značajan dio mađarskog programa. Prema Orbanu, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključno pitanje. Posebna pažnja se mora posvetiti Srbiji, jer se Balkan ne može stabilizovati bez njenog uključivanja. Nekoliko zemalja ispunjava uslove neophodne za pridruživanje, ali nedostaje politička akcija. EU je dala obećanje ovim zemljama prije 20 godina. Vrijeme je da ga ispuni”, dio je govora mađarskog premijera.

Naime, nakon što je završio sa svojim govorom, dio sale u kojem su se nalazili predstavnici stranaka sa sličnim politikama kao mađarski Fides su pljeskali premijeru Mađarske.

Međutim, klub ljevičarskih stranaka se odlučio na vid protesta, pa su počeli pjevati antifašističku himnu "Bella Ciao".

Upravo u tim trenucima se predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen spremala započeti svoj govor, ali je u tome spriječena, što je bio znak za predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu da reaguje.

“Ovo nije Evrovizija”, rekla je Mecola, ali poslanici ljevice nisu odustali od pjesme, 

(Avaz/MONDO)