Svijet

Naučnici u nevjerici: Dva uragana krenula prema Evropi

Autor Nevena Davidović

Poslije Miltona i Kirka, stiže Lesli.

Izvor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, Nasa/Nasa / Zuma Press / Profimedia

Nad Meksičkim zalivom formirao se uragan Milton, koji je ubrzo prerastao u katastrofalnu oluju pete kategorije, a onda je kao oluja treće kategorije pogodio Floridu.

On je već sinoć svojim obodnim dijelom stigao do Floride, a svojim centrom obrušuva se danas i prijeti da razori centralni i zapadni dio ove savezne američke države i šire područje grada Tampe.

Očekuju se vjetrovi od 200 km/h, preko 350 litara kiše i plimni talasi visine od nekoliko metara, koji prete da poplave sve pred sobom.

Istovremeno, sinoć se bivši uragan Krik obrušio na zapadnu Evropu i prijeti da donese poplave Francuskoj, a sve do Njemačke i Danske jake i olujne vjetrove.

Ovaj sada već uveliko bivši uragan, nastao je nad srednjim dijelom Atlantika i ojačao na uragan četvrte kategorije. Srećom, ni u jednom trenutku nije ugrožavao kopno Amerike, a do evropskog kopna već je stigao kao vantropski ciklon.

U ovom trenutku nad središnjim Atlantikom nalazi se još jedan uragan, po imenu Lesli, koji će na svom putu preko otvorenog okeana ojačati na oluju drugu kategorije sa vjetrovima od 180 km/h. Ni on neće ugrožavati kopno Amerike, a na svom putu ka sjeveroistoku, postepeno će slabiti prema Azorskim ostrvima, kojima će donijeti jake vjetrove, visoke talase i obilne padavine, ali ne i razaranja i veće posljedice.

Do ovih ostrva stići će tokom vikenda dosta oslabljen kao bivši uragan.

On će potom na putu ka Portugaliji i jugozapadnoj Evropi dalje slabiti, ali ovim predjelima kao vantropski snažan ciklon donijeti obilne padavine i olujne vetrove, priobalnim predelima veoma visoke talase.

Sezona uragana na sjevernom Atlantiku traje od juna do novembra, a njihov vrhunac javlja se u prosjeku tokom septembra. Ovogodišnji septembar donio je veliko zatišje, ali je ipak snažan uragan Helena razorio sa Meksičkog zaliva sjeverozapad Floride i jugoistok SAD, pri čemu je poginulo preko 230 ljudi.

Da bi uragani nastali i bili razvijeni i intenzivni, mora postojati nekoliko uslova, a jedan od njih je i vrlo topla voda okeana, bar minimum 26-27 stepeni, dok je ona u Meksičkom zalivu čak 30 stepeni u ovom dijelu godine.

Naučnici su zaista iznenađeni da u istom trenutku budu aktivna tri snažna uragana, od kojih je jedan na putu ka Evropi izgubio karakteristike uragana, ali ne i jake oluje.

Uragani i tropske oluje uglavnom se kreću od istoka ka zapadu, odnosno ka američkom kopnu, gdje nerijetko naprave zaokret i kao snažni vantropski cikloni snažnim zapadnim strujama stignu do sjeverozapada Evrope.

Krik i Lesli su uragani koji se neće ni uputiti ka Americi, već su odmah napravili zaokret prema evropskom kopnu, ali na veliku sreću do njih neće ni stići kao uragani, prvenstevno jer su temperature vode Atlantika znatno niže, a i dosta su visoke geografske širine.

Inače, nije iznenenađenje da uragani sa tropskog Atlantika stignu do Evrope, pri čemu se na udaru mogu naći područja od Portugalije i Španije preko Francuske, zemalja Beneluksa i Britanskih ostrva i Irske do Skandinavije i Islanda.

Srećom, ove pojave su veoma rijetke.

Ne tako davno, snažan uragan sa tropskog Atlantika kao oluja prve kategorije obrušio se direktno na Irsku.

BONUS VIDEO:

(Telegraf/MONDO)

Tagovi