Svijet

Iran planira odmazdu, Tramp na vrhu liste za odstrel

Autor Vesna Kerkez

Američki zvaničnici imaju saznanja da Iran planira da ubije Donalda Trampa.

Izvor: ALLISON DINNER/EPA

Američki zvaničnici došli su do saznanja o prijetnjama Irana da će izvršiti atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, piše "Politiko". Meta ne bi bio samo on već i "njegovi" bivši generali i stratezi za nacionalnu bezbjednost.

Donald Tramp je u januaru 2020. godine naredio napad dronom na Iran kada je ubijen važan iranski general Kasem Sulejmani. Iran je od tada "obećao" osvetu, a kako prenosi "Politiko", Teheran "ne blefira".

Američke obavještajne službe podnijele su izveštaj Trampu i njegovom izbornom štabu o prijetnjama Irana. Ekspresan odgovor je stigao u kojem se navodi da su oni upozoreni da su "prijetnje intenzivirane proteklih nekoliko mjeseci uoči izbora".

Zasad nema dokaza o povezanosti Irana sa pokušajima atentata ovog ljeta na bivšeg američkog predsjednika. "Politiko" takođe prenosi saznanja da je Vlada SAD-a nekim zvaničnicima pružila zaštitu zbog pojačanih prijetnji Irana, dok drugima nije.

"Postojao je određen broj ljudi, koji nije veliki, ali koji bi mogao biti meta prijetnji, a nije dobio gotovo nikakvu podršku ili zaštitu", izjavila je bivša savjetnica za nacionalnu bezbjednost senatora iz Jute Mita Romnija, Megan Rajs.

(MONDO)