Svijet

Ko je, osim Trampa, na iranskoj listi za odstrel?

Autor Vesna Kerkez

Iran je otvoreno prijetio ubistvom Trampu i njegovim nacionalnim stratezima od januara 2020. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD naredio napad dronom u kojem je ubijen najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani.

Izvor: abc news

Na iranskom spisku za odstrel, pored republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, navodno se nalazi i desetak njegovih bivših saradnika i generala, objavio je Politiko.

Američki obavještajni krugovi obavijestili su Trampov izborni štab prošlog mjeseca o iranskim prijetnjama ubistvom bivšem predsjedniku, a iz njegovog predizbornog štaba su naveli da su upozoreni da je prijetnja "pojačana proteklih nekoliko mjeseci".

Za sada nema dokaza da su pokušaji atentata na Trampa tokom ovog ljeta povezani sa Teheranom, navodi Politiko.

Visoki zvaničnik ministarstva pravde Met Olsen kaže da su prijetnje izuzetno zabrinjavajuće jer je Iran jasno stavio do znanja da je odlučan da se osveti bivšim američkim zvaničnicima zbog Sulejmanijeve smrti.

Vlada SAD-a je nekima od zvaničnika kojima su upućene prijetnje pružila zaštitu, dok drugima nije.

Koliko košta zaštita zvaničnika federalne vlade?

Sagovornici Politika ističu da su prijetnje smrću vrlo konkretne i pojačane posljednjih mjeseci, te da FBI upućuje lična upozorenja ugroženim zvaničnicima o novim prijetnjama. Mnogi od njih naglašavaju da američka vlada još nije našla način da zaštiti sve one koji su izloženi riziku, što Teheranu otvara mogućnost da ostvari svoje prijetnje.

"Određen broj ljudi, koji nije velik ali bi mogao biti meta prijetnji, nije dobio gotovo nikakvu podršku ili zaštitu", rekla je bivša savjetnica za nacionalnu bezbjednost senatora iz Jute Mita Romnija, Megan Rajs.

Zaštita nekih bivših zvaničnika, koje Iran navodno želi da ubije, već košta federalnu vladu oko 150 miliona dolara godišnje.

Bivši zvaničnici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, od kojih su neki, kako se vjeruje, na iranskoj listi, u velikoj mjeri su prepušteni sami sebi, dodaje se. Zvaničnici smatraju da Tajna služba, pošto su radili za Bijelu kuću, treba da im pruži zaštitu. Neki od tih zvaničnika sada troše stotine hiljada dolara godišnje na svoju bezbjednost, a Tajna služba je odbila da komentariše ove navode, ističe Politiko.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Šon Savet rekao je da administracija predsjednika Džozefa Bajdena smatra iranske prijetnje bezbjednosnim pitanjem od najvećeg prioriteta.

On je dodao da će Iran biti suočen sa "ozbiljnim posljedicama" ako napadne bilo kojeg američkog građanina, uključujući bivše vladine zvaničnike. Republikanski član Obavještajnog komiteta Predstavničkog doma Kongresa, Džim Hajms, navodi da bi SAD takav napad smatrale ratnim činom.

"Ne znam kako bismo na to odgovorili, ali to ne bi bio prijatan dan za iranski režim", poručio je on. Iako neki od sagovornika Politika dovode u pitanje sposobnost Irana da izvede sofisticirane napade na dobro čuvane pojedince unutar SAD-a, oni istovremeno ukazuju da postoje gotovo stalni napori Irana da nadziru i prate neke bivše zvaničnike, i to ne samo putem interneta.

Ti napori uključuju i iranska nastojanja da dođu do rasporeda planiranih putovanja ovih zvaničnika, kao i da saznaju njihove svakodnevne rutine i navike.

Većina zvaničnika koji imaju zaštitu vlade radili su u ministarstvima odbrane i Stejt departmentu. Zakonodavci su nedavno izdvojili 40 miliona dolara za Stejt department kako bi mogao zaštititi Majka Pompea, nekadašnjeg državnog sekretara i specijalnog predstavnika Stejt departmenta za Iran, Brajana Huka.

Portparolka Pentagona, Su Gou, izjavila je da ministarstvo odbrane ne objavljuje detalje vezane za bezbjednosne mjere zaštite sadašnjih ili bivših zvaničnika. Među istaknutim Trampovim saradnicima koji su navodno primili prijetnje su i njegovi bivši savjetnici za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton i Robert O’Brajen.

(MONDO/RTS)