Svijet

Tenzije na maksimumu: Sjeverna Koreja digla u vazduh puteve kod granice sa Južnom Korejom

Seul je ranije upozorio da Pjongjang planira da digne puteve u vazduh.

Izvor: south korean defence ministry

Sjeverna Koreja raznijela je dijelove puta sa svoje strane snažno militarizovane granice između dvije Koreje, saopštio je u utorak združeni štab Južne Koreje. Oko podneva po lokalnom vremenu raznijeti su dijelovi puta sjeverno od vojne linije razgraničenja između dvije zemlje, saopštio je združeni štab. Južnokorejska vojska je pojačala nadzor i svoju spremnost da odgovori, dodaje se.

Seul je ranije upozorio da Pjongjang planira da digne puteve u vazduh. Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju da je poslala dronove iznad njenog glavnog grada Pjongjanga. Sjeverna Koreja je u petak saopštila da su bespilotne letjelice ispustile "veliki broj" neprijateljskih letaka na Pjongjang, što smatraju političkom i vojnom provokacijom koja bi mogla dovesti do oružanog sukoba.

Eksplozija Severna Koreja
Izvor: Youtube/Bloomberg Television

Portparol Generalštaba Južne Koreje odbio je u ponedjeljak da kaže da li su navodnim dronovima upravljali pripadnici južnokorejske vojske ili civili. Sjevernokorejski lider Kim Džong Un sastao se u ponedjeljak sa zvaničnicima odbrane i bezbjednosti kako bi razgovarali o odgovoru na "ozbiljnu neprijateljsku provokaciju koja je narušila suverenitet DNRK", izvijestio je sjevernokorejski državni mediji KCNA.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je u ponedjeljak Južnu Koreju za povećanje tenzija sa susjednom zemljom i pozvalo na diplomatske napore kako bi se uspostavili mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu.

"Obezbjeđivanje dugoročnog mira i stabilnosti u subregiji moguće je samo političkim i diplomatskim sredstvima zasnovanim na nedjeljivoj bezbjednosti. Nema alternative osim ako agresija nije pravi cilj Južne Koreje i njenog 'velikog' saveznika, SAD", rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Rusija i Sjeverna Koreja su ojačale diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Putin je u ponedjeljak podnio Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, tekst o ratifikaciji sporazuma o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, prenijela je agencija Interfaks. U slučaju oružanog napada na jednu zemlju, druga treba da joj pruži vojnu pomoć, navodi se u tekstu ugovora.

(MONDO)