• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izgleda internet u Sjevernoj Koreji - stotinjak sajtova, dozvola za pristup i smrtne kazne

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U nastavku saznajte kako izgleda pristup internetu u najzatvorenijoj zemlji na svijetu, ali i šta je to "Kwangmyong".

 Da li u Sjevernoj Koreji postoji internet Izvor: YouTube / DW Documentary / Show me the World

Tokom posljednje decenije, Sjeverna Koreja se aktivno digitalizuje. Kompjuterska oprema, intranet, pa i čak internet polako postaju široko rasprostranjeni u ovoj zatvorenoj zemlji. Međutim, sve ovo se dešava uz strog nadzor države, uz niz ograničenja i pravila koja se moraju poštovati.

Najbolji primjer toga jeste da je pristup internetu moguć samo uz posebno odobrenje i pod nadzorom posmatrača, a spisak sajtova koje je moguće posjetiti je strogo ograničen. Stanovnici zemlje ne smiju znati ništa o životu u inostranstvu osim onoga što kažu zvanični izvori.

Kako se pristupa internetu u Sjevernoj Koreji

Izvor: YouTube / Show me the World

Kako je Sjeverna Koreja najzatvorenija zemlja na svijetu, skoro je nemoguće dobiti tačnu i jasnu sliku o tome kako u njoj živi 26 miliona ljudi. Sve informacije o životu u Sjevernoj Koreji zasnovane su na pričama izbjeglica i turista koji su je posjetili.

Prema različitim izvorima, samo nekoliko hiljada privilegovanih članova društva ima slobodan pristup internetu, kao i mogućnost povezivanja svojih telefona na 3G mrežu. Suprotno, turistima koji posjete ovu zemlju pristup internetu jeste omogućen, ali ne i sjevernokorejskom intranetu, o čemu će biti riječi kasnije.

Izvor: YouTube / Show me the World

Ostali Sjevernokorejci nemaju pristup globalnoj mreži. Zapravo, kako tvrdi organizacija Pscore, da bi se dobio pristup internetu, potrebno je dobiti dozvolu koju potpisuje nekoliko službenih lica. Kako bi se podnio zahtjev, osoba mora da potvrdi svoj identitet, status, kao i da obrazloži zašto joj je potreban internet. Procedura može trajati do godinu dana.

Samo neke institucije u Pjongjangu, kao što su velike biblioteke i univerziteti, povezane su sa globalnom mrežom. Tokom sesije korišćenja, pored korisnika uvijek se nalaze posmatrač i predstavnik državne bezbjednosti koji prate njegove aktivnosti. Tvrdi se da se ekran "zamrzava" na svakih 5 minuta kako bi posmatrač potvrdio svoje prisustvo.

Izvor: YouTube / BBC Studios

Svaki korak mora biti usklađen sa posmatračem kako korisnik ne bi slučajno pristupio "neprijateljskim" resursima. Zapravo, na internetu je uglavnom moguće pristupiti samo bazama podataka, kao što su naučni članci, recepti za kuvanje itd, a sve aktivnosti koje korisnik obavlja na mreži bilježi poseban softver.

Zato lokalni stanovnici čak i ne znaju za postojanje sajtova kao što su Google, YouTube ili Facebook. Ipak, interesantno je da se na univerzitetima predaju osnove korišćenja interneta, ali studenti stiču samo teorijsko znanje i na osnovu njega polažu ispit.

Pametni telefoni u Sjevernoj Koreji

Izvor: YouTube / Half as Interesting

Broj pametnih telefona među stanovnicima Sjeverne Koreje je u porastu, a u zemlji od 2008. godine postoji 3G mreža. Brzina prenosa podataka je ograničena, operativni sistem dozvoljava gledanje samo sadržaja odobrenog od strane vlade, dok uređaj na svakih nekoliko minuta pravi snimke ekrana.

Sami telefoni dozvoljavaju razgovore i razmjenu poruka isključivo u domaćem saobraćaju. Takođe je moguće pristupiti intranetu, čiji tok podataka kontrolišu službenici čiji je posao da do stanovnika stignu samo informacije odobrene od strane države.

Koji veb-sajtovi postoje u Sjevernoj Koreji

Prije nekoliko godina, lista sjevernokorejskih veb-sajtova sadržala je samo oko 20-30 destinacija. Sada ih ima više od sto. Među njima su sajtovi sa informacijama o vremenu, receptima za kuvanje, novinske agencije itd. Međutim, svi oni su u potpunosti u vlasništvu države.

Specifičnost svih ovih stranica je da ne sadrže gotovo nikakve informacije o svijetu izvan Sjeverne Koreje, kao da on uopšte ne postoji.

Kwangmyong za sve

Izvor: YouTube / Eric Parker

Dok slobodan pristup globalnoj mreži imaju samo predstavnici elite bliski porodici lidera zemlje, ostali građani Sjeverne Koreje na raspolaganju imaju intranet platformu "Kwangmyong" kojoj se može pristupiti sa računara i telefona. Njeni korisnici mogu posjećivati državne informativne portale, sajtove osiguranja, a mogu čak i da gledaju film ili da svojoj djeci puste crtani.

Prema nekim navodima, mreža sadrži čak i platformu za upoznavanje, oglasne table i onlajn igre. Društvenih mreža nema, ali je moguće razmjenjivati poruke putem elektronske pošte.

Postoje informacije da korisnici mreže odnedavno mogu obavljati onlajn kupovinu, kao i da za telefone postoje čak i specijalne aplikacije. Slične usluge su posebno popularne među mladima.

Smrtna kazna zbog krijumčarenja stranog sadržaja

Kao što se može vidjeti, uprkos digitalizaciji, vlada je preduzela sve potrebne mjere kako bi osigurala da Sjeverna Koreja ostane zatvorena kao i prije. Međutim, neki ljudi i dalje nalaze način da pristupe stranom sadržaju.

Posljednjih godina se u Sjevernoj Koreji sve češće krijumčare snimci južnokorejskih TV emisija, serija i drugog sadržaja na diskovima i fleš memorijama. Krijumčarenje cvjeta uprkos strogom zakonu, prema kojem krijumčar može dobiti ozbiljnu kaznu, uključujući smrtnu.

Na primjer, 2021. godine je prijavljeno da je muškarac, koji je prokrijumčario TV seriju "Squid Game", osuđen na smrt. Ozbiljna kazna čeka i one koji gledaju zabranjeni sadržaj, jer većina izbjeglica kaže da je upravo zbog njega donijela odluku da pobjegne iz zemlje.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Iskreno ne vjerujem ja u ovo nista. Vjerovatno je tacno da su siromasni i da imaju problema sa nekim stvarima poput hrane i proizvodje jer su pod sankcijama ko zna koliko. Lagali su tako i za sve ljude koje je navodno pobio pa se ispostavilo da su svi zivi na kraju. To je standardna zapadna propaganda da te ocrne i diskredituju u svijetu sto je vise moguce.,a svi znaju da je sjeverna koreja zakleti neprijatelj zapada.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS