Čak 20 slučajeva kancerogenih gljivica u popularnom voću iz Turske zabilježeno je ovog mjeseca u nekoliko zemalja EU.
Riječ je o suvim smokvama u kojima je pronađen visok nivo aflatoksina. Najviše pošiljki je otišlo u Italiju, Francusku i Bugarsku. Na svu sreću, zaustavljeni su na granici.
Međutim, u Njemačkoj je aflatoksin pronađen u suvim smokvama prilikom službene kontrole na prodajnim mestima, navodi Danica.hr.
Prema odluci EU, ni najmanja količina aflatoksina nije dozvoljena u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na evropsko tržište.
Obaveštenja Evropskog sistema bezbjednosti hrane uvijek navode da je rizik po zdravlje ozbiljan.
Rizik od razvoja opasnih bolesti
Aflatoksini su, inače, grupa gljivičnih toksina koji nanose ozbiljnu štetu ljudskom zdravlju, posebno jetri. Aflatoksin B-1 je najjači prirodni kancerogen.
Akutna trovanja se nazivaju aflatoksikoza i mogu dovesti do otkazivanja jetre.