Svijet

Koga na čelu Amerike žele Balkanci? Hrvati su više za Harisovu, a evo šta kažu građani BiH

Autor Vesna Kerkez

Najnovije istraživanje kompanije Valicon, sprovedeno u četiri zemlje zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobjedniku američkih predsedničkih izbora podijeljeni. Evo i kako su se izjasnili anketirani Srbi, Hrvati, Slovenci i građani BiH.

Donald Tramp i Kamala Haris susreli su se tokom svoje prve, a moguće i poslednje debate pre novembarskih predsedničkih izbora u SAD
Izvor: MICHAEL LE BRECHT II / Zuma Press / Profimedia

Američki predsjednički izbori planirani su za 5. novembar, a kandidati su Donald Trump iz Republikanske stranke i Kamala Harris iz Demokratske stranke.

Kako se finiš predsjedničke kampanje u Americi uveliko zahuktava i bliže izbori, tako se i u javnosti sve više polemiše o tome ko će pobijediti i šta će to značiti za nas Evropljane.

Ta Tramp-Haris groznica nije zaobišla ni Balkan, a najsvježije istraživanje ukazuje na to da je javnost 4 balkanske zemlje podijeljena.

Takođe, postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posljedica na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvati i Slovenci podržavaju Kamalu

U Hrvatskoj Kamala Haris uživa najveću podršku, sa 56 posto građana koji bi je rado vidjeli kao predsjednicu.

U Sloveniji, slično. Rezultati istraživanja pokazuju da  46 posto ispitanika preferira Haris u odnosu na Trampa, čija podrška iznosi oko 30 posto.

Srbi za Trampa, u BiH podijeljeni

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, sa gotovo polovinom građana koji bi ga radije vidjeli na čelu Amerike.

Kamala Haris pak uživa najmanje povjerenje u Srbiji, sa samo 13 posto podrške.

Većina građana smatra da će američka politika prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Kamala

Istraživanje se takođe bavi percepcijama toga kako bi pobjeda jednog od kandidata mogla uticati na politiku Sjedinjenih država prema EU.

Većina građana regiona smatra da će politika SAD-a prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Kamala Haris, što je dijelom i očekivano s obzirom na razdoblje vlasti Demokratske stranke u posljednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobjeda Donalda Trampa mogla bi značajno promijeniti američku spoljnu politiku.

Više od polovine Hrvata vjeruje da bi Trampova pobjeda negativno uticala na odnose SAD-a sa EU, a slična mišljenja dijele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 posto građana smatra da bi moglo doći do promene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje Valicona.

(MONDO/EUpravo zato/index.hr)