Svijet

Otkrivena jedna od najvećih rimskih olupina ikada

Autor mondo.rs

Arheolozi su na dnu Sredozemnog mora pronašli olupinu jednog od najvećih rimskih brodova ikada otkrivenih.

Olupina
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/pclark2

Među ostacima velikog broda, za koji se veruje da je potonuo pre oko 2.000 godina, nalazi se i tovar od 6.000 glinenih amfora u kojima je najverovatnije prenošeno maslinovo ulje i vino.

Brod dugačak 35 metara najveći je ikada pronađen u istočnom Mediteranu i jedan od četiri najveća ikada pronađena rimska broda.

Tim sa grčkog univerziteta Patras otkrili su olupinu na kilometar i po od Fiskarda na Kefaloniji na dubini od 60 metara pomoću sonara.

"Tovar amfora, koje su jasno vidljive na dnu, u veoma je dobrom stanju, a olupina bi mogla da bude izuzetan izvor informacija o mnogim stvarima, od prevoznih ruta i trgovine do brodogradilišne tehnike. Zbog toga se smatra otkrićem od velikog arheološkog značaja“, naveli su arheolozi.

Dalja studija olupine pružiće stručnjacima informacije o pomorskim rutama, trgovini i izgradnji brodova u periodu od 1. veka pre nove ere do 1. veka nove ere, dodali su naučnici.

Rimska olupina
Izvor: Youtube/National Geographic

Jedini problem sada je, šta uraditi sa okupinom?

Jorgos Ferentinos sa Univerziteta Patras rekao je CNN da bi vađenje olupine bio skup podihvat i da bi jeftinije, i očiglednije, bilo da se povade amfore i uz pomoć DNK analize utvrdi da li su bile pune vina, maslinovog ulja, ječma ili pšenice.

Potom će eksperti isplanirati kako da od okupine naprave podvodni park.