Svijet

Američki kongres: Sulejmani pripremao terorističke napade u BiH!

Autor mondo.ba

Rezolucija američkog Kongresa otkrila zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u BiH!

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice SAD koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u BiH!

Kako prenosi "Dnevni Avaz", u rezoluciji se otkriva da je Sulejmani pripremao brojne terorističke napade širom Evrope i svijeta, a ne samo na državljane SAD.

Kako je navedeno, Sulejmani je bio vođa korpusa Islamske revolucionarne garde Kuds, koja je okarakterisana kao teroristička organizacija, koja je globalna prijetnja SAD i međunarodnoj zajednici.

Kongres tvrdi da je Sulejmani bio arhitekta terorističkih napada u Iraku, Avganistanu i drugim mjestima u kojima je ubijeno stotine državljana SAD i drugih osoba, a da su korišteni oružje i improvizovane eksplozivne naprave Kuds terorističke jedinice kojom je rukovodio.

Navodi se da je, između ostalog, Sulejmani planirao napade i 31. decembrta 2019. na ambasade SAD u Bagdadu i Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj i drugim zemljama.

Podsjećamo, Sulejmani je ubijen 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom, a njegovu likvidaciju naredio je lično predsjednik SAD Donald Tramp.

Ubijeni iranski general u jednom ranijem intervjuu priznao je da je učestvovao i u ratu BiH 1990-ih godina, navodeći da "gdje god je muslimanima potrebna pomoć, ja sam tu".

Tagovi