Svijet

Naučnici u šoku: Probušili rupu u "glečeru sudnjeg dana" i zanijemili

Autori mondo.rs index.hr

Jedan od najvećih glečera na svetu, takozvani “glečer sudnjega dana”, topi se znatno brže nego što su naučnici očekivali, a njegov nestanak bi mogao da podigne svetski novo mora za čak tri metra.

Glečer
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Don Mennig

Tim britanskih i američkih naučnika izbušio je rupu kroz nekih 600 metara debeli glečer Tvejtis na zapadu Antarktika kako bi merili temperaturu na mestu gde se dodiruju leda i morska vode ispod njega i tako su otkrili da je temperatura neposredno ispod glečera viša od nule.

Naučnici su još ranije prozvali Tvejtis "glečerom sudnjega dana", zbog jezivih posledica po nivo mora u svetu u sklučaju da dođe do njegovog ubrzanog otapanja, podseća Index.hr.

Činjenica da je voda ispod glečera sada dovoljno topla da doprinosi otapanju, ozbiljan je razlog za zabrinutost.

“Topla voda u ovom delu sveta, koliko god vam se činio dalek, morala bi da posluži kao upozorenje svima nama o potencijalnim drastičnim promenama na planetu do kojih dovode klimatske promene”, rekao je šef tima Dejvid Holand i dodao da strahuje da je u pitanju nezaustavljivo otapanje glečera.

Tvejtis uz glečer Pajn ajland predstavlja “meki trbuh” Antarktika, s obzirom na opasnost od potpunog povlačenja.

"Glečer sudnjeg dana" se kreće brže od dva kilometra godišnje, svake godine sve brže, dok je istovremeno sve tanji i tanji.

Iako će za potpuno otapanje i podizanje nivoa mora biti potrebno više decenija, potencijalane posledice porasta nivoa mora makar i za jedan metar mogle bi biti potpuna devastacija gusto naseljenih područja u Africi, Aziji, SAD-u i Europi.

Neke ostrvske države mogle bi potpuno nestati, a ugroženi su i brojni gradovi od Šangaja do Venecije, Majamija. Rio de Žaneira, Osake... dok bi desetine miliona ljudi moralo da napusti svoje domove.