Svijet

Evropa se vraća na posao: U Španiji se otvaraju gradilišta u Danskoj vrtići

Autori mondo.rs Daily Mail

Širom Evrope polako počinje povratak na posao, u Španiji se ponovo otvaraju gradilišta dok Italija preduzima prve korake ka izlasku iz sveopšte blokade.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Olmo Calvo

U Madridu policija je danas delila maske na stanicama metroa, pošto je delu radnika dozvoljeno da nastave sa radom nakon dvonedeljne zabrane, uprkos porastu broja smrtnih slučajeva tokom vikenda.

U Danskoj, škole i dnevni boravak za decu ponovo se otvara u sredu, što će omogućiti roditeljima povratak na posao.

U Italiji je najavljena druga, prelazna faza ka izlasku iz blokade koja će početi za 20 dana, s ciljem postepenog pokretanja poslovnih aktivnosti.

Španija danas ukida zabranu rada za određene sektore uprkos zabrinutosti nekih regionalnih lidera i radničkih sindikata. Zemlja je u blokadi od 14. marta, ali su mere bile pooštrene još 30. marta kada je većina ekonomskih sektora bila zatvorena na dve nedelje.

Zabrana je bila rigoroznija nego na primer u Britaniji, gde ljudi i dalje mogu ići na posao ako ne mogu da rade od kuće.

Svojim poslovima se danas vraćaju sanitarni radnici, radnici iz sektora telekomunikacija, zaposleni u carinskim službama i kao svi  oni koji su uključeniposlove snabdevanja gasom i strujom.

Oni i njihove kompanije moraće da se pridržavaju strogih propisa kako bi sprečili dodatno širenje zaraze.

Radnicima koji se vraćaju na poslove  savetuje se da ne dele opremu, nose rukavice i maske, drže se odvojeno od drugih i praktikuju socijalno distanciranje u javnom prevozu.

Zabrana rada ostaje na snazi za barove, noćne klubove, pabove i restorane, za koje se procenjuje da će ostati zatvoreni nedeljama.

Prodavnice hrane, apoteke i medicinski centri,benzinske pumpe, prodavnice hrane za kućne ljubimce su bile i ostaće otvorene.

Vlasti su predložile I da radno vreme bude fleksibilno da bi se izbegle gužve u javnom prevozu a takođe se savetuje da svako ko ima mogućnost koristi lični prevoz poput automobila, motora, bicikla.