Svijet

Gradonačelnik Praga pod zaštitom: Ruski agent hteo da ga otruje!?

Autori mondo.rs Tanjug

Gradonačelnik Praga Zdenjek Hrib dobio je policijsku zaštitu nakon izveštaja, koji Rusija negira, da je na meti je ruskog agenta.

Izvor: MONDO, Jelica Dojčinović

Prema pisanju češkog nedeljnika "Respekt", koji se pozvao na policiju i druge odgovorne bezbednosne službe, ruski državljanin koji je putovao sa diplomatskim pasošem stigao je u Prag početkom aprila i kod sebe je imao otrov ricin, preneo je birselski portal Politiko.

U izvestaju se navodi da je taj čovek pripadnik ruske tajne službe i da je njegova misija bila atentat na Hriba i dvojicu predsednika opština u Praškom okrugu.

Hrib je nazljutio Moskvu preimenovanjem trga u češkoj prestonici na kome se nalazila ruska ambasada po Borisu Njemcovom, kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ubijen na ulici u Moskvi 2015. godine.

Rusija je preselila svoju ambasadu otkako je trg preimenovan u februaru.

To nije prvi put da je gradonačelnik Praga naljutio Ruse, on je prethodno naredio uklanjanje iz Skupštine grada ploče u znak sećanja na ruskog ratnog heroja maršala Ivana Konjeva kao oslobodioca Praga na kraju Drugog svetskog rata.

"Konjev je stigao u Prag nakon što su se Nemci predali Česima", rekao je Hrib u intervjuu Politku preko Skajpa, objašnjavajući svoju odluku. 

Češke vlasti nisu dale zvanična objašnjenja za uvođenje policijske zaštite za Hriba i još dva gradska funkcionera - Pavela Novotnog, predsednika opštine Prag-Reporje i otvorenog kritičara Kremlja, i predsednika opštine Prag šest Ondreja Kolara, koji je naredio uklanjanje statua maršala Konjeva početkom aprila.

Ruska ambasada brzo je u saopštenju odbacila navode iznete u članku, nazvavši ih primitivnom i provokativnom propagandom.

Ambasada je, takođe, pisala češkom Ministarstvu spoljnih poslova osudujući neprihvatljivost neprekidnih nepotvrđenih napada na Rusiju i njenu ambasadu u Pragu.

Hrib shvata izveštaj ozbiljno i navodi da ne zna zašto je policija preduzela takve mere, ali da oni ništa ne rade u zemlji bez razloga.