Svijet

Pola Bergama bilo zaraženo korona virusom!

Autor mondo.ba

Više od polovine testiranih stanovnika u severnoj italijanskoj pokrajini Bergamo bilo je ili jeste pozitivno na korona virus, saopštile su zdravstvene vlasti.

A red cross volunteer offers a cup of tea to a homeless person, in Rome, Wednesday, March 25, 2020. The new coronavirus causes mild or moderate symptoms for most people, but for some, especially older adults and people with existing health problems, it can cause more severe illness or death. (AP Photo/Andrew Medichini)
Izvor: Tanjug/AP/ Chris O'Meara

Od 9.965 stanovnika koji su podvrgnuti testiranju između 23. aprila i 3. juna, 57 odsto njih je razvilo antitela što znači da su došli u kontakt sa korona virusom, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedeljak.

Zdravstvene vlasti u Bergamu saopštile su da se rezultati temelje na "slučajnom" uzorku koji je "dovoljno širok" da bude pouzdani pokazatelj koliko je ljudi bilo zaraženo u toj pokrajini, koja je bila žarište epidemije u Italiji.

Možda će vas zanimati

Preka izveštaju objavljenom početkom maja, nacionalni institut za statistiku ISTAT je rekao da je broj smrti u gradu Bergamu bio čak 568 procenata veći u martu u poređenju sa prosekom od 2015. do 2019. godine.

Bolnice u Bergamu bile su prepune zaraženima, a mrtvačnice više nisu mogle da primaju mrtve pa su konvoji vojnih kamiona odvozili preminule.

U pokrajini Bergamu zabeleženo je 13.609 slučajeva korona virusa, pokazuju zvanični podaci objavljeni u ponedeljak.

U Italiji je od posledice korona virusa ukupno preminulo gotovo 34.000 ljudi, a potvrđeno je oko 235.000 slučajeva zaraze. Regiion Lombardije, koja uključuje Bergamo, zabeleležila je više od 16.000 smrti.