Krimi banda

Njemačka policajka sudijama i kolegama prodavala ukradene bicikle

Autori Tanjug Ksenija Jelesijević

U policiji u Lajpcigu otkriven je slučaj korupcije među čuvarima reda, a oko 40 pripadnika sumnjiči se da su preprodavali ukradene bicikle.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Na meti istrage je Anke S., koja se tereti da je, kao pripadnica jedinice policije za borbu protiv kriminala krađe bicikala, preprodala oko 1.000 bicikala kolegama, sudijama i državnim tužiocima.

Prema pisanju lista "Dresdner Morgenpost", u Lajpcigu se godišnje ukrade više hiljade bicikala, a oni koje nađe policija, za koje ne može da se utvrdi vlasnik ili je već isplaćeno osuguranje, dospijevaju u policijsko skladište.

Upravo na tim biciklima policajci su ostvarivali dodatnu zaradu.

Pokrajinska kriminalistička služba pokrenula je istragu krajem prošle godine protiv pripadnika jedinice koja je uspostavljena 2012. uz veliku pompu, a rasformirana krajem prošle godine krišom od javnosti kada je utvrđeno da je policija prodala najmanje 1000 zaplijenjenih bicikala.

Korumpirani policajci iskoristili su zakon prema kojem se ukradeni, a onda pronađeni bicikli, čiji se vlasnici ne znaju ili su već dobili odštetu, mogu prepustiti neprofitnom udruženju.

List navodi da je Anke S. takve bicikle poklanjala udruženju "malih baštovana" u Lajpcigu, u čijem predsjedništvu je bio njen otac.

Preko posrednika, kako je pokazala istraga, ona je potom preprodavala skupe bicikle za cijenu između 50 i 100 evra.

Anke S. bila je toliko "opuštena" u tom "tezgarenju" da je bicikle prodavala čak i ispred policijskog skladišta.

Prilikom pretresa njenog stana, pripadnici Kriminalističke službe pronašli su i račune za prodate bicikle, koji dosežu do 2015. godine.

Na tim računima bile su i informacije o mogućim saučesnicima, pa je istraga proširena na njene kolege.

Zvaničnici smatraju da je u ovaj slučaj korupcije umiješano oko 40 poliacaja iz Direkcije u Lajpcigu, kako kao kupci, tako i prodavci.

Takođe i državni tužioci i sudije za koje se dokaže da su kupili ukradena bicikla od korumpiranih čuvara reda biće optuženi za preprodaju ukradene robe, najavile su vlasti.