Svijet

Banksijev brod za spasavanje migranata poslao poziv za pomoć

Autor SRNA

Spasilački brod, koji finansira britanski ulični umjetnik Banksi, objavio je poziv za pomoć, navodeći da je blokiran u Sredozemnom moru i da je pretovaren migrantima koji ne mogu da se iskrcaju na obalu.

People stand on the deck of the Louise Michel rescue vessel, a French patrol boat currently manned by activists and funded by the renowned artist Banksy in the Central Mediterranean sea, at 50 miles south from Lampedusa, Friday, Aug. 28, 2020. British artist Banksy has financed a boat to rescue refugees attempting to reach Europe from north Africa. (AP Photo/Santi Palacios)
Izvor: Santi Palacios/AP

Brod "Luj Mišel" od četvrtka pokušava da pronađe bezbjednu luku za 219 migranata pronađenih kod obala Libije.

Brod sa desetočlanom posadom objavio je niz poruka tokom noći i jutros, navodeći da se situacija pogoršava, te da uzalud apeluju na vlasti Italije, Malte i Njemačke.

Nekadašnji brod francuske mornarice, ofarban je u ružičasto i bijelo, kupljen je od prihoda dobijenih od prodaje Banksijevih radova.



Kapetan i članovi posade su obučeni spasioci iz raznih dijelova Evrope.

Izvor: Santi Palacios/AP

Banksi, koji je iz Bristola i krije svoj identitet, poznat je po grafitima sa političkim ili drugim sadržajima koji se pojavljuju u gradovima širom svijeta.