Zbog protesta u Banjaluci

Policija tužilaštvu podnijela izvještaj protiv lidera ugostiteljskih udruženja

Autor Željko Svitlica

Podnešen izvještaj tužilaštvu protiv tri lica zbog krivičnog djela "nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije", a odnosi se na skorašnje proteste u centru Banjaluke.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da su policijski službenici podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv tri lica "inicijala M.S. iz Bijeljine, D.Š. i Ž.T. iz Banjaluke" zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ''nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije."

"Naime, navedena lica se sumnjiče da su dana 05.04.2021. godine kao članovi i odgovorna lica „Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske“ i „Udruženja radnika turizma i ugostiteljstva Republike Srpske“ na prostoru između Palate predsjednika Republike Srpske i Administrativne službe grada Banjaluka postupili suprotno propisima Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske i suprotno Zaključku o izmjenama i dopunama zaključka o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom Korona u Republici Srpskoj od dana 04.04.2021. godine," navodi se u saopštenju policije.

Saznajemo da je izvještaj podnesen protiv Dalibora Šajića, predsjednika Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske ''Horeca RS'', Miloša Stanišića, člana Upravnog odbora tog udruženja i Željka Tatića, predsjednika Udruženja radnika turizma i ugostiteljstva Republike Srpske.

Grupa nezadovoljnih radnika u ugostiteljstvu ali drugim djelatnostima poput fitnes centara protestovala je 5. aprila u Banjaluci ispred Palate Republike i Gradske uprave, tražeći da im se omogući nesmetan rad jer su tada na snazi bile mjere zabrane rada zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Taj protest se djelimično pretvorio i u politički skup podrške gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću, koji je danas saslušan u policiji u svojstvu osumnjičenog, takođe vezano za krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.