• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel ugostitelja RS: Ako pooštre mjere tražićemo nadoknadu

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Predstavnici Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca RS" na današnjoj pres konferenciju požalili su se da je ovaj sektor u veoma teškoj finasijskoj situaciji koju bi restriktivnije mjere dodatno pojačale.

 Horeca RS ugostitelji Finansijski smo iscrpljeni restriktivnije mjere neprihvatljive Izvor: Mondo - Bojana Ninković

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja, istakao je da su poslodavci iz ovog sektora ponovo suočeni sa mnogo oštrih mjera, a da treba da se nađe najbolje rješenje koje će donijeti rezultate.

"Zajedno sa Institutom za javno zdravstvo pokušavamo da nađemo mjere koje su koliko, toliko podnošljive za poslodavce. Trenutne mjere utiču na našu solventnost, likvidnost i zajedno sa institucijama RS pokušavamo da nađemo što veću pravednost. Mi ne želimo da diskutujemo da li su mjere dobre ili nisu, ali želimo da iznađemo najbolje rješenje," rekao je Šajić.

Pročitajte i ovo

Naglasio je da ugostiteljski objekti nisu izvor zaraze.

"Socijalna distanca se ne može mjeriti samo ugostiteljskim objektima. Šta je sa autobuskim stajalištima, drugim firmama?", pitao je Šajić naglasivši da novi ''lokdaun'' ugostiteljstvo ne bi izdržalo.

"Imamo informacije da će doći do pooštravanja mjera. Dođe li do novog pooštravanja mjera tražićemo od institucija određenu vrstu nadoknade, jer ako propisuju nešto čime nas oštećuje onda je logično da nas i obešteti," istakao je Šajić

Naglasio je da zatvaranje samo ugostiteljskih objekata na sedam ili 14 dana nije nikakvo rješenje.

"Sve će se preseliti u stan na dan, korona žurke i ostale varijante. Mi smo sve vrijeme izdržali sa skraćenim radnim vremenom, sa 50 odsto kapaciteta dok su svi drugi radili normalno. Mi više nemamo snage", kazao je Šajić

Rekao je da veliki problem predstavlja i dolazak turističke sezone kada će veliki broj radnika otići na rad u Hrvatsku i Crnu Goru.

"Nama je radnik najbitniji i u velikom smo problemu dodatno zbog toga", rekao je Šajić.

Udruženje "Horeca" je danas izdalo i saopštenje u kojem navode su poslodavci u ovom sektoru u proteklom periodu iscrpili finansijske resurse.

"Prve projekcije Udruženja ukazuju da bi u slučaju donošenja restriktivnijih mjera za posljedicu imalo otpuštanje između 1.000 i 2.000 radnika u ugostiteljstvu, kao i gašenje velikog broja poslovnih subjekata koji djeluju u ovoj djelatnosti... S obzirom na fiinansijsku i svaku drugu iscrpljenost poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma, kao i neefikasnost restriktivnijih mjera provedenih u zemljama regiona i šire, Udruženje smatra neprihvatljivim donošenje restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na ovaj sektor bez obzira da li se radilo o skraćenju radnog vremena ili zabrani rada", navodi se između ostalog u saopštenju.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

. Xy

Najbolje da sve otvore, a zatvore bolnice. Pa nek narod gleda šta ce.

Niko bitan

Ajd ne se.ite,da vam je bitan radnik platili bi ga kako treba, nebi bježali ljudi.

Boris

Sve otvoriti i pustiti klubove. Kakve crne mjere.

MONDO REPORTAŽE