• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trivić: Očekujemo velike probleme sa radnom snagom

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS rekao je danas da poslodavci očekuju velike probleme sa radnom snagom zbog bolovanja prouzrokovanih izolacijom zbog koronavirusa.

 Trivić: Očekujemo velike probleme sa radnom snagom Izvor: Mondo - Bojana Ninković

"Mi smo u novembru imali oko 13 000 radnika na kratkotrajnom bolovanju na teret poslodavca," rekao je Trivić.

Kaže da su to ogromni izdaci, a sadam prema procjenama nadležnih institucijam situacija će biti još gora. Trivić navodi da su po osnovu toga poslodavci imali štetu od oko pet miliona KM.

"Došlo je vrijeme da se svi zajedno uozbiljimo i da poštujemo mjere", naveo je Trivić.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje RS (FZO RS), kada su u pitanju bolovanja po osnovu izolacije zbog koronavirusa u toku prošle godine, u martu je po ovom osnovu bolovanje do 30 dana zabilježeno u 652 slučaja, da bi u oktobru ta brojka naglo porasla na 5.022, u novembru 13.754, a u decembru se smanjila na 11.574 slučaja.

U FZO su ranije za Mondo pojasnili da bolovanje zbog izolacije podrazumijeva i izolaciju usljed zaraze virusom korona, kao i izolaciju zbog kontakata sa zaraženim.

„Isto tako radnici mogu da budu u izolaciji i iz nekih drugih razloga, nevezano za virus korona, te je moguće da u navedenim podacima ima slučajeva izolacije i iz drugih razloga, ali taj broj je, prema podacima iz ranijih godina, neznatan“, naglasili su u Fondu.

Napomenuli su da prema Pravilniku o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, bolovanja do 30 dana idu na teret poslodavca, a radniku se isplaćuje od 70% do 90% plate od osnove, u zavisnosti od opštih akata poslodavca.

„Za bolovanja koja su duža od 30 dana FZO RS poslodavcima nadoknađuje (refundira) platu za radnike na bolovanju i to 70 odsto od osnova neto plate, a u slučaju zaraznih bolesti, kao što je npr. korona virus, FZO nadoknađuje 90 odsto plate“, kažu u Fondu.

Podsjetimo, krajem oktobra prošle godine donesena je Odluka da osobe sa lakšom kliničkom slikom, kada je u pitanju koronavirus, neće biti testirane.

Tada je naglašeno da će radnicima koji imaju lakšu kliničku sliku, a zbog infekcije koronavirusom moraju ostati kući, ljekar dati doznaku o bolovanju, te su nadležni tada pozvali radnike da ne zloupotrebljavaju ovakve propise, odnosno da ne uzimaju bolovanje ako im zaista nije potrebno.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE