Crna statistika

U saobraćajnim nesrećama u Srpskoj do oktobra poginulo 87 osoba

Autor Željko Svitlica

U Republici Srpskoj se od januara do oktobra ove godine dogodilo 8.168 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 87 osoba.

Izvor: Vatrogasna brigada Banjaluka

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saopšteno je da je broj saobraćajnih nesreća veći za 10,2 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prošle godine je u periodu januar-oktobar na drumovima u Srpskoj poginulo 85 osoba, pa je i broj stradalih nažalost veći ove godine.

Isto je sa brojem teže povrijeđenih kojih je ove godine bilo 448 , za 7,2 odsto više nego lani, dok je lakše povrijeđeno 2.145 lica što je više za 14 procenata.

"Saobraćajne nezgode su najčešće prouzrokovali vozači koji su upravljali motornim vozilom pod dejstvom alkohola (1.005), zatim vozači do dvije godine vozačkog staža (865), lica bez položenog vozačkog ispita (319) i četiri vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom droga ili psihoaktivnih lijekova", piše u saoštenju MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju, da ne konzumiraju alkohol, opojne druge ili psihoaktivne lijekove kako bi zaštitili svoj život i život drugih učesnika u saobraćaju.