Zbog kredita IRB-a

Saznajemo: Podignuta optužnica protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića

Autor Brankica Spasenić

Republičko javno tužilaštvo RS u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, nezvanično saznaje Mondo.

Izvor: MONDO

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Okružnom sudu Banjaluka. Aleksandar Džombić je bivši predsjednik Vlade Republike Srpske od 2010. do 2013. godine, a prije toga i ministar finansija.

Optužnicu je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a Džombić se tereti za zloupotrebe teške 19,4 miliona maraka.

''Optužen je zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS (IRB) pravnom licu "Energolinija d.o.o." Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM, “iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva'', precizirano je u optužnici.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a "Energoliniji d.o.o." Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu.

"Energolinija" je privatna firma u vlasništvu Litvanaca koji si bili vlasnici i Fabrike glinice ''Birač'' i ''Alumine'' u Zvorniku. Od 2016. godine ''Energolinija'' je u stečaju.

(Mondo.ba)