• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor IRB-a podnio ostavku

Direktor Investiciono-razvojne banke RS Milenko Pavlović podnio je ostavku, saznaje KAPITAL.

 Direktor IRB-a podnio ostavku Izvor: MONDO

Pavlović je podnio ostavku zbog pritiska da odobri direktne milionske kredite iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB).

“Pavlović nije bio spreman da “progleda kroz prste” i odobri milionske kredite brojnim firmama, koje su u ovoj kreditnoj liniji vidjeli spas, jer kredite dijeli direktno IRB, a ne komercijalne banke. Pod pritiskom da potpiše kredite, Pavlović je bio konstantno poslednjih mjeseci. Posebno, jer je neke zahtjeva za kredite držao na “ledu” više od šest mjeseci”, kaže izvor KAPITAL-a.

Posebno se Pavloviću zamjera odbijanje jednog od kredita. Riječ je o kreditu od 20 miliona KM, koje je tražila litvanska “Energolinija” Zvornik. Kreditni zahtjev “Energolinija” je podnijela 16. juna, a na Kreditnom odboru je odbijen 10. novembra ove godine.


Stranačke firme

Iz ove kreditne linije, pod povoljnim uslovima od 5 do 5,5 %, kredite su dobili “Integra Inženjering” 15 miliona, dok je druga Integralova firma “Jedinstvo” Gradiška dobilo još 9,4 miliona KM.

“Agroimpeks” Banja Luka u vlasništvu Nikole Vukelića, dobila je dva kredita, od 10 i od dva miliona KM. “Ekvator” Banja Luka Đorđa Davidovića odobren je kredit od šest miliona KM, a “Elvako” Bijeljina Gavrila Bobara 6,5 miliona KM.

Pavlović je ostavku podnio osam dana, nakon proslave jubileja 5. godišnjice osnivanja IRB, na kojoj su bili svi bankari, ministri, ali prvi put bez prisustva premijera RS Aleksandra Džombića.

Na proslavi Pavlović je hvalio rad i funkcionisanje IRB.

Zvanično obrazloženje iz IRB je da je Pavlović zatražio razrješenje sa mjesta direktora IRB RS iz ličnih razloga.

Pavlović je četvrti direktor IRB-a koji je u posljednjih pet godina, otkako postoji ova banka, podnio ostavku na funkciju.

IRB RS je osnovana 6. decembra 2006. godine. Prije Pavlovića, ostavku je podnio Bojan Golić, nakog što je po nalogu specijalnog tužilaštva RS u martu 2010. godine uhapšen zbog afere “Medicinska elektronika”. Golić je u junu iste godine priznao krivično djelo nesavjesnog rada u službi u vezi sa nezakonitim radnjama koje se odnose na manipulaciju cijenama akcija “Medicinske elektronike”, za šta je dobio četiri mjeseca zatvora.

Prije Golića, ostavke na mjesto direktora IRB RS podnijeli su Brane Stupar (prešao za direktora Mikrofin Osiguranja) i Jasminko Jotić (savjetnik premijera RS).

Uz četiri direktora, ostavku je podnio i jedan od najvažnijih izvršnih direktora IRB za kreditne plasmane Mirjana Čomić, koja je prešla u Balkan Investment banku.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE