• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Romanov pod istragom zbog malverzacija u BiH

Autor SRNA

Vladimir Romanov osumnjičen za malverzacije u vezi sa zvorničkim fabrikama "Alumina" i "Energolinija" te Balkan investment bankom.

Najveći akcionar litvanske Ukio banke Vladimir Romanov osumnjičen je u svojoj zemlji da je  malverzacijama putem zvorničkih fabrika "Alumina" i "Energolinija" te propale Balkan investment banke, čiji je bio vlasnik, nezakonito prebacio desetine miliona evra na svoje i račune svojih saradnika, prenosi "Glas Srpske".

List piše da je istragu protiv Romanova i još nekoliko osoba, koja obuhvata i njegove poslove u BiH u vezi sa Fabrikom glinice "Birač" iz Zvornika, BIB i povezanim preduzećima, pokrenulo Generalno tužilaštvo Litvanije još 2013. godine.

Osim Romanova, na meti litvanskih tužilaca su i predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora Ukio banke Gintaras Ugianskis i Edita Karpavičene, te članovi Oleg Gončaruk i Ala Kurauskien, kao i direktor firme "Boslita ir ko" Gintaras Korupskas, navodi list.

Litvanske vlasti su u ovom slučaju zatražile dokumentaciju i pravnu pomoć u istrazi od institucija Srpske, gdje je podignuta optužnica za kriminal protiv više litvanskih državljana i njihovih saradnika u firmama koje su kontrolisali u BiH.

"Glas" nezvanično saznaje da su sa litvanskim vlastima korespondirali tužioci Republičkog javnog tužilaštva, a u BiH je poslata i obimna dokumentacija o malverzacijama stavljenim na teret Litvancima.

Dokumentacija u vezi s ovim slučajem, koja je u posjedu "Glasa", pokazuje da tamošnji istražioci sumnjiče Romanova da je malverzacije s ciljem izvlačenja novca iz Ukio banke počeo 2011. godine fiktivnim ulaganjem u zvorničku "Aluminu".

Romanov je osumnjičen da je uz pomoć predsjednika i pojedinih članova Upravnog i Nadzornog odbora Ukio banke na račune "Alumine" u novembru 2011. godine prebacio 14,6 miliona evra za izgradnju linije za proizvodnju tegli, iako je znao da to nikada neće biti urađeno.

Prvo je, kako se navodi, omogućio da Ukio banka firmi "Boslita ir ko" odobri kredit od 15 miliona evra, koji je iskorišten za navodno investiranje u opremu za proizvodnju stakla i tegli u "Alumini", a prema dokumentaciji u posjedu "Glasa", firma "Boslita ir ko" je zahtijevala i dobila povećanje iznosa kredita od ove banke za dodatnih 14,6 miliona evra.

Novac je poslije prebačen na firmu "Baltios stiklas", koja ga zatim dodjeljuje "Alumini" radi investiranja u liniju za proizvodnju tegli, koja nikada nije napravljena, a "Alumina" ne vraća kredit firmi "Boslita ir ko".

Romanov je obezbijedio i da oko 4,6 miliona evra sa računa "Energolinije" u BIB bude prebačeno na račun firme "Birač" koji je otvoren u Ukio banci, a da bi se "zameo" trag novac je sa računa "Birča" potom prebačen na račune firme "E Vej", pa na račune firme "Vivsajd markets".

U predmetu BIB u Banjaluci je podignuta optužnica protiv deset državljana BiH i deset državljana Litvanije, koji su optuženi da su kao pripadnici zločinačkog udruženja na čelu sa bivšim direktorom BIB Edvinasom Navickasom raznim malverzacijama oštetili ovu banku za više miliona KM.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE