Crna hronika

U Prijedoru uhapšen policajac i još dvije osobe, povezani sa kriminalnom grupom Dalibora Railića

Autor Željko Svitlica

Na području Prijedora uhapšena su tri lica koja se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koju je predvodio Dalibor Railić zvani Dugi, a među njima je i jedan policajac.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS saopšteno je da su u Prijedoru tri lica lišena slobode tri lica zbog sumnje na organizovani kriminal.

"Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su jutros, 05. septembra 2022. godine u Prijedoru zbog sumnje da su počinili krivično djelo KD „Organizovani kriminal“ lišili slobode lica inicijala D.J, B.D. i H.G. Navedenim licima se takođe stavljaju na teret i druga djela, i to: licu D.J. KD „Iznuda“ i „Zloupotreba službenog položaja“, licu B.D. KD „Iznuda“ i licu H.G. KD „Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga“ ", saopšteno je iz MUP-a.

Lica će nakon završene kriminalističke obrade biti sprovedena u Tužilaštvo BiH. Uhapšeni sa inicijalima D.J. je policijski službenik Policijske uprave Prijedor i on će biti suspendovan i protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

Nezvanično, uhapšeni su Dejan Jurišić, Haris Gredelj i Bojan Dejanović.

Tužilaštvo BiH

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je tužilac koordiniše aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS, koji vrše lišenja slobode i pretrese trojice osumnjičenih na području Prijedora.

"Navedeni osumnjičeni, među kojima je i jedan policijski službenik MUP-a RS, dovode se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom, koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, u martu ove godine, kao i niza teških krivičnih djela povezanih sa narko –kriminalom i krijumčarenjem opojnih droga. S obzirom da je među osumnjičenima i ovlašteno službeno lice, krivična djela imaju elemente korupcije i zloupotrebe policijskih kapaciteta za izvršenje krivičnih djela", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon lišenja slobode i kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će izvršiti ispitivanje osumnjičenih u prisustvu njihovih advokata i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Dalibor Railić zvani Dugi, uhapšen je zbog sumnje da je naručio ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Ranije je bio osuđen na 32 mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića, a ta kazna mu je 2011. godine pomilovanjem smanjena za šest mjeseci.

Protiv Railića je 2020. godine potvrđena optužnica zbog toga što je sa još jednom osobom Prijedorčanina više puta izbo nožem.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS saopšteno je da su u Prijedoru tri lica lišena slobode tri lica zbog sumnje na organizovani kriminal.