Crna hronika

Gdje su nestali mailovi? Marković odgovarao na pitanja o tvrdnjama da je nosio pare u Ujedinjenu Srpsku

Autor Brankica Spasenić

Odbrana bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ RS) Branislava Zeljkovića je na današnjem nastavku suđenja ispitivala optuženog Sašu Markovića o njegovim tvrdnjama u vezi korupcije i nezakonitosti koje su se dešavale tokom pandemije virusa korona u RS.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Marković, inače vlasnik agencije “Travel 4 fun”, je tokom svjedočenja na prethodnom ročištu u Okružnom sudu Banjaluka detaljno govorio o tome kako je u prostorije Ujedinjene Srpske Zeljkoviću nosio dio novca od zaštitnih odijela nabavljanih u vrijeme pandemije.

Tada je naveo kako se Zeljkoviću, od svakog odijela čija je prodajna cijena bila 50 KM, davalo devet maraka, te da je oko 20 puta odnio kese s novcem i da se radilo o ukupnom iznosu od oko 250.000 KM.

Zeljković je u tome vrijeme bio kadar Ujedinjene Srpske.

U predmetu “Korona ugovori” se sudi Zeljkoviću za zloupotrebe službenog položaja, Markoviću za davanje mita, direktoru „Procontrol“ Banjaluka Slavku Bojiću za zloupotrebe službenog položaja u pomaganju, bivšem direktoru „Sineks laboratorija“ Saniju Crljiću za isto krivično djelo, te direktoru „Promedinga“ iz Laktaša Draganu Dubravcu zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Na današnjem ročištu republički tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević je najavila da će sprovesti ”posebnu istragu” koja se tiče e-mailova prvootuženog Zeljkovića.

Izjavila je da tokom pretresa u IJZ RS u septembru 2021. godine policija nije mogla da pronađe Zeljkovićeve mailove, ali su se oni pojavili na suđenju kao dokazi odbrane.

”Kada je istraga vođena, službenik za informacionu tehnologiju u IJZ je rekao da nijedan mail nije sačuvan na Zeljkovićevom računaru”, rekla je Tadić - Stojisavljević, smatrajući da je to prikrivanje dokaza.

”Ti mailovi su bili na serveru Instituta”, odgovorila je Zeljkovićev branilac, advokat Jadranka Ivanović.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja optuženog Markovića, Ivanović je često ulazila u raspravu sa predsjednikom sudskog vijeća Draganom Uletilovićem. Pitanja su prigovorima ”sjekli” tužilac i Markovićev branilac i oni su većinom prihvaćeni, a pitanja odbijena. Ivanović se zbog toga požalila da nema isti tretman kao tužilac.

Odbrana je ukazala da Marković, kada je došao kod Zeljkovića na sastanak, nije imao ni sredstva, ni ugovor o poslu, ni avans, ni prevoz…

“Zašto se ušli u posao? Bili ste `goli kao pacov`”, rekla je Ivanović.

Takva kvalifikacija je izazvala burne reakcije u sudnici, pa se Ivanović izvinila.

Odbrana je danas ukazivala da nema dokaza da su pojedine tvrdnje iz Markovićevog iskaza istinite, često ga pitajući može li nešto da dokaže. Tužilaštvo je i na to prigovaralo navodeći da svjedok nije dužan da bilo šta dokazuje i da dokaze traži tužilac, a sve ostalo je ”stvar vjere tužioca osumnjičenom”.

Unakrsno ispitivanje danas nije okončano i biće nastavljeno.

Prema navodima optužnice, Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak i direktni sporazum, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, “najgrublje zloupotrijebio” svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge optužene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko 1,3 miliona KM.

U optužnici se navodi da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351 odsto, a termalnih kamera za 198 odsto.

(MONDO)