Sumnje na neregularnost

Policija provjerava sve javne nabavke u Republici Srpskoj

Autor mondo.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova provjera javne nabavke za vrijeme epidemije u Republici Srpskoj, saopšteno je danas iz MUP RS.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

"Po zahtjevu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva, pripadnici MUP RS preduzeli su mjere i radnje u cilju provjere zakonitosti procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije korona virusa u Republici Srpskoj i utvrđivanja eventualnih neregularnosti, ali više informacija u ovoj fazi istrage ne možemo iznositi u javnost," saopšteno je iz ministarsva.

Navodi se da će policijski službenici MUP RS u narednom periodu izvršiti provjeru svih javnih nabavki u Republici Srpskoj za vrijeme epidemije korona virusa i o preduzetim mjerama i radnjama obavjestiće Republičko javno tužilaštvo.

PDP podnosi krivične prijave

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP), Draško Stanivuković, najavio danas će podnijeti dvije krivične prijave zbog nabavke respiratora u Republici Srpskoj.

On kaže da podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore velikoj razlici u nabavnoj i prodajnoj cijeni respiratora koje je kupio Fond zdravstva RS preko firme ''Meidetek.''

"Ovdje ima ozbiljnog posla za Tužilaštvo i SIPA-u i čak institucije EU koji se bave pranjem novca. Dobili smo podatke iz UIO koji su drugačiji od podataka Agencije za lijekova i Fonda zdravstvenog osiguranja. Prema podacima UIO najskuplji uvezeni respirator firme 'Medietik' je 34.000 KM. To je najskuplji koji je ikada ušao u BiH. Napominjem da su prodavani po nevjerovatnoj cijeni od 157.000 KM. Nabavljeno je 10 respiratora po 19.000 KM, pet po 18.000 KM. Cijene koje su u Fondu najjeftinijeg respiratora iznosi 58.000 KM i kreću se čak do 157.000 KM," kazao je Stanivuković. 

On navodi da je cijena svih respiratora prema zvaničnim podacima u "UIO 3,4 miliona KM, sa PDV-om četiri miliona KM, dok prodajna cijena Fonda iznosi 15,1 miliona KM, te da je razlika u cijeni 11 miliona KM i daje to najveći kriminal za vrijeme pandemije."

Tužilaštvo formiralo predmet o nabavci bolnice

Ranije je Republičko javno tužilaštvo RS formiralo predmet u vezi sa nabavkom pokretne bolnice koja je plaćena 4,2 miliona KM, ali je Republika Srpska raskinula ugovor sa dobavljačem jer nije na vrijeme dopremio svu opremu.