• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP tvrdi: Jedan respiratori u RS plaćen 157.312 KM

Autor MONDO/B.S.

Rukovodstvo PDP-a iznijelo je danas podatke, za koje tvrde da su dobili od Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), o tome da su respiratori plaćani po cijeni od 157.312 KM po komadu.

 Nabavka respiratora Mediatek RS PDP Izvor: Guliver/Getty images, utah778

Predsjendik PDP-a Branislav Borenović je naveo da je kupljeno ukupno 50 takvih respiratora, za šta je izdvojeno oko 7,8 miliona KM. Nabavka je, trvdi on, urađena preko firme “Medietik d.o.o.” Banjaluka, a koja je “radila 80 odsto nabavki za FZO RS”, te da je dat monopol jednom preduzeću. Kazao je i da ima informacije da je nabavka plaćena avansno.

"Imamo saznajnja o trošenju novca tokom nabavki u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije od 15. marta do danas, a koji ima elemente pljačke narodnog novca," rekao je Borenović.

Pročitajte i ovo

On je ocijenio da su putem FZO RS kupljeni respiratori po cijeni od 157.312 KM što je „ubjedljivo najskuplje i rekordna cijena u regionu“. Naveo je da je najskuplji respirator u FBiH plaćen po cijeni 105.000 KM.

Objasnio je i da su tržišne cijene višestruko niže od toga.

"Ovdje se radi o štetnim nabavkama i ogromnom trošenju narodnog novca," kazao je Borenović.

On očekuje hitno formiranje anketnog odbora koji bi ispitao sve činjenice oko javnih nabavki tokom pandemije u RS.

"Ovdje postoji ozbiljan posao i za pravosuđe. Očekujemo objavljivanje svih ugovora o nabavkama od 15. marta, rekao je Borenović.

Poslanik Draško Stanivuković (PDP) je izjavio da ima informacije da je navedena banjalučka firma u vlasništvu supruga Ane Trišić - Babić, inače savjetnice srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Pozvao je na odgovornost i premijera RS Radovana Viškovića, ministra zdravlja RS Alena Šeranića i direktora FZO RS Dejana Kusturića. Najavio je i krivične prijave protiv njih, ali i drugih za koje se utvrdi da su umiješani u ovaj posao.

"Nabavljeno je do sada ukupno 165 respiratora, a koji su trebali da spasu živote građana RS, a spasili su samo njihove budžete. Radi se o 85 prenosivih respiratora, gdje je svaki komad bio skuplji za 15.000 KM, 30 pneumatskih, a svaki je skuplji za 40.000 KM. Stvarna cijena je bila 38.000 KM, a FZO je platio po 78.500 KM, te ovih 50 respiratora od kojih je svaki po komadu skuplji za 100.000 KM," rekao je Stanivuković.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE