• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nerazvijene opštine u RS i nova kriza: Većina projekata čeka bolje vrijeme

Autor Bojana Živanić

Poznato je da su budžeti 20 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj dovoljni samo za nužne potrebe, a najavljena ekonomska kriza, izazvana pandemijom još više će produbiti njihove probleme.

 Izrazito nerazvijene opštine u RS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Najviše se, kako kažu, uzdaju u pomoć Vlade Republike Srpske, te se nadaju da će biti obuhvaćeni mjerama finansijske podrške. 

Tako je i u Opštini Novo Goražde koja je inače u teškoj ekonomskoj situaciji zbog dugovanja, koja potiču iz prethodnog perioda.

Možda će vas zanimati

"U junu 2017. godine, deblokiran je račun opštine, poslije 21 mjeseca konstantne blokade. Dugovanja opštine su iznosila preko tri godišnja budžeta, napravljeni su mnogi reprogrami, koji su otplaćeni, ali ostalo je jos neplaćenih obaveza, redovne obaveze koje dospjevaju svaki mjesec, a sa druge strane imamo veliko smanjenje prihoda", kaže načelnica opštine Novo Goražde, Mila Petković.

Bez obzira na tešku situaciju, nada se da će problemi biti adekvatno prevaziđeni jer su već imali situaciju koja je izgledala gotovo nerješiva, ali "uz koordinisani rad Vlade RS i opštinske uprave, uspješno su probleme stavili pod kontrolu i mnogi od njih i riješeni".

"Ove godine, veći dio planiranih projekata, čekaće neko bolje vrijeme, a sva raspoloživa sredstva usmjerićemo u poljoprivredu i pomoć malim preduzetnicima", izjavila je Petkovićeva.

Opštna Novo Goražde nalazi se između Rogatice i Goražda i prostire na 123 km². U njoj živi oko 4.000 stanovnika. Slična situacija je i u nekoliko stotina kilometara udaljenoj opštini Jezero, gdje su mnogi planovi prolongirani zbog krize.

Načelnica opštine Jezero, Snežana Ružičić, za Mondo je istakla da će najvaljena ekonomska kriza itekako uticati na na male i izrazito nerazvijene opštine.

"Očekujem da Vlada Republike Srpske reaguje hitnim mjerama u smislu osvježavanja sadašnje ekonomske situacije. Sredstva MMF su već raspoloživa i očekujemo intervenciju iz Kompenzacionog fonda", kazala je Ružičićeva.

Ona je naglasila da bi ključna pomoć trebala da se ogleda u povećanju koeficijenta PDV-a za izrazito nerazvijene opštine, pomoć ovim opštinama iz kompenzacionog fonda u značajnijem iznosu.

"Takođe bi trebalo primijeniti uštede na svim vrstama rashoda, uz veći procenat naplate ostalih izvornih prihoda", pojasnila je Ružičićeva, te dodala da za oporavak lokalnih preduzeća u malim lokalnim zajednicama treba pronaći povoljnije privredne kredite u smislu očuvanja proizvodnje i radnih mjesta.

Takođe, smatra Ružičićeva, trebalo bi opštinama odobriti liberalniji način zaduživanja do iznosa od 25 % ostvarenih izvornih prihoda u prethodnoj godini, sa nižom kamatnom stopom ili čak beskamatno.

Kako stoji na zvaničnim stranicama nekih od izrazito nerazvijenih opština u RS iznosi njihovih budžeta su sljedeći (u KM):

Berkovići: 2.099.195
Istočni Drvar: 1.055.831
Kneževo: 5,017,300
Lopare: 6.126.645
Novo Goražde: 1.942.660
Osmaci: 1.970.000
Rudo: 4.706.100
Trnovo: 1.750.322
Jezero: 788.500 KM
Čajniče: 3.150.400

Pored ovih opština, izrazito nerazvijene opštine u RS su još i Vukosavlje, Istočni Mostar, Istočni Stari grad, Kalinovnik, Krupa na Uni, Kupres, Oštra Luka, Pelagićevo, Srebrenica i Šekovići.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE