Društvo

Obilježavanje Dana Republike širom Srpske

Autor Vesna Kerkez

U gradovima i opštinama širom Srpske obilježava se 9. januar - Dan Republike.

Izvor: Srna

Episkop banjalučki Jefrem danas je osveštao slavski kolač povodom Svetog prvomučenika arhiđakona Stefana i prelomio ga sa najvišim rukovodstvom Republike Srpske u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Svečanom činu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradionačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Čin lomljenja slavskog kolača uslijedio nakon što je episkop Jefrem, uz sasluženje vladika, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

U Prijedoru su položeni vijenci kod centralnog spomenika "Za krst časni".

Vijence je položila delegacija grada i delegacija koju su činili predstavnici Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, kasarne "Žarko Zgonjanin" i Policijske uprave Prijedor.

U isto vrijeme, predstavnici SUBNOR-a položili su vijenac na Spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću.

U Mrkonjić Gradu je položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, koje se nalazi na Trgu srpske vojske uz poruku da oni koji su dali život za Srpsku ne smiju biti zaboravljeni.

"Treba da vodimo računa o našoj prošlosti, jer gledajući u prošlost i učeći iz nje, treba da se okrenemo budućnosti i da gradimo život jednak za sve građane Republike Srpske", rekao je novinarima načelnik opštine Dragan Vođević i čestitao ovaj praznik.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Milan Stevanić rekao je da su srpski borci, nakon što je političko rukovodstvo srpskog naroda odlučilo o formiranju Republike Srpske, svojom borbom i odbranom srpskog naroda to zaokružili i dali pečat na tu podlogu.

"Nadam se da ćemo našu Republiku paziti i čuvati i da ćemo ovaj dan obilježavati za vijek vijekova", rekao je Stevanić.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili predstavnici boračke organizacije, ratnih vojnih invalida, porodica poginulih boraca i logoraša.

Bakljadom i vatrometom sa krovova zgrada u Bijeljini tradicionalno su Dan Republike Srpske proslavili mladi u gradskom naselju Bogdanović plac.

Omladina Bogdanović placa je neformalna grupa od 30 mladića i djevojaka koji su odrasli u ovom kraju, a zajedničko im je da su navijači Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" i svi se bave humanitarnim radom kroz organizaciju "Srbi za Srbe".

Patriote su, poštuju srpsku istoriju i njene heroje, a godinama unazad bakljadom sa krovova zgrada proslavljaju Dan Republike Srpske - 9. januar.

U Trebinju je delegacija Gradske boračke organizacije položila cvijeće na spomenik braniocima Trebinja.

Tradicionalna slavljenička kolona okićena trobojkama proći će gradskim ulicama u 16.00 časova, a organizator je udruženje građana "Pravoslavna bratija" .

U Loparama je Dan Republike obilježen polaganjem cvijeća kod spomenika "Јunacima Majevice". Cvijeće su položile delegacije opštine Lopare i opštinske Boračke organizacije.

Izvor: SRNA/ Zorica Simeunović

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da proslava Dana Republike čuva temelje Srpske.

"Kod nas ne postoji dilema o najvećem državnom prazniku, obilježavanje 9. januara ostaje dokle god bude postojao ovaj narod i Republika Srpska", poručio je Savić.

I u Derventi i Foči sinoć je bakljadom obilježen 9. januar.

(MONDO/Agencije)