Društvo

Projekat "Zaštitimo planetu" nakon Banjaluke i u Sarajevu

Autor Vesna Kerkez

Manifestacija "Zaštitimo planetu" održana je danas u parku pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Događaj je predstavljen u Sarajevu nakon Banjaluke, finansiran je od strane Švedske, a  implementira ga UNDP u BiH.

Projekti koji su se, kroz različite aktivnosti, fokusirane na važnost zaštite životne sredine i planete Zemlje, predstavili javnosti su "Zeleni ekonomski razvoj" (GED) i "Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja" (SDGs).

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Program zanimljivih edukativnih aktivnosti otvorio je koncert učenice Ajše Preljević iz Srednje muzičke škole Sarajevo, te Anisa Mandre, Sara-Barbare Bilele, Amile Baščelije i Selme Hrenovice sa Muzičke akademije Sarajevo.

Nakon toga su svi posjetioci mogli učestvovati u časovima crtanja, ispisivati poruke za očuvanje planete, razgledati GED izložbu posvećenu promociji višestrukih koristi energetske efikasnosti, zaigrati interaktivni kviz o POPs materijama, izračunati karbonski otisak uz pomoć tvojco2 kalkulatora, te još mnogo toga.

Izvor: Samir Jordamović, Anadolija

Manifestaciju "Zaštitimo planetu" dodatno obogaćuje izložba Terralone, 3D reprezentacija planete Zemlje, koja je po prvi put na putovanju van granica Češke.

Model, visok deset metara i težak 150 kilograma je prvi put bio izložen 2020. godine u Brnu u Češkoj u neposrednoj blizini Opservatorija i planetarija u Brnu. Ime Terralon dolazi od latinske riječi terra - zemlja i balon, te je upravo ta kombinacija riječi korištena za naziv ovog modela, kojim se približava izgled naše planete ljudima tako kako je vidljiva iz svemira.

(Anadolija)