Dom omladine

"INOST 2021": Mladi inovatori prikazali izume (FOTO, VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Sajam ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST mladih 2021” otvoren je danas u banjalučkom Domu omladine i trajeće do 19. novembra.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Svoje eksponate na 23. Sajmu “INOST mladih” izložiće oko 180 kreativaca iz Srpske, FBiH, Slovenije, Srbije, Rumunije, ali i Tajvana koji će se takmičiti u tri kategorije- automatika, informacione tehnologije i slobodne teme.

Milenko Danilović, predstavnik Saveza inovatora Republike Srpske, kaže da će međunarodni stručni žiri putem onlajn platform izvršiti komunikaciju sa izlagačima te tako ocijeniti i nagraditi one najbolje.

“Ponosan sam što i ove godine organizujemo najveću manifestaciju ‘INOST mladih’. Zahvaljujem se glavnim pokroviteljima izložbe – Vladi Srpske i Gradu Banjaluci. Prijatelji sajma su Dom omladine, Privredna komora i Republički pedagoški zavod. Zahvaljujemo se svim učenicima, mentorima i pokroviteljima uz čiju pomoć je i ove godine organizovan ovako važan sajam”, rekao je Danilović.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo istakla je važnost ovakvog sajma koji može biti izvor ideja i pokretač ozbiljnih poslovnih priča.

“Naš Grad godinama podržava ovu manifestaciju i ponosni smo što smo domaćini mnogim inovatorima, ne samo iz našeg regiona nego cijelog svijeta. Zadovoljni smo što imamo osnovce, srednjoškolce i studente koji svojim idejama mogu doprinijeti boljitku naše zajednice i zemlje”, rekla je ona.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Miodrag Peranović najavio je novi program na kojem Ministarstvo trenutno radi “Program podrške mladih inovatora” koji za cilj ima da kroz određene novčane podrške pomogne mladim inovatorima, ali i kompanijama koje žele da uvedu nove thnologije.

„Inovacije i stvaralaštva su pokretač društva i pokretač privrednog stvaralaštva. Programom podrške želimo da aktivno učestvuijemo i pomognemo u oblasti komercijalizacije inovacije i korištenja nove tehnologije“, istakao je Peranović.

Nismo zanemarili ni glavne aktere ovog sajma, mlade učenike koji su predstavili svoje uređaje odnosno izume. Avioni, tenkovi, mašina za graviranje ili pametno ogledalo, samo su neki od zanimljivih eksponata koje su pripremili. Njihovu prezentaciju svojih ideja pogledajte u videu.