Sumnja se da su članovi sekte Lev Tahor

Ko su misteriozni stranci u Istočnom Sarajevu i zašto su uznemireni mještani

Autor Vesna Kerkez

Naselje Kula u Istočnom Sarajevu privremeni je dom za 37 stranih državljana za koje mnogi pretpostavljaju da su pripadnici ultraortodoksne jevrejske grupe Lev Tahor.

Insert iz filma Rabbi of the Pure Hearts : Inside Lev Tahor - the fifth estate
Izvor: YouTube/Screenshot

Mještani Kula, zabrinuti njihovim prisustvom, pozivali su i nadležne. Iz Službe za poslove sa strancima kažu - oni nisu napravili niti jedan prekršaj.

Tokom posjete novinara jedan od njih rekao je da su stigli iz Amerike. 

Pojedini svjetski mediji nedavno su pisali o drami na aerodromu u Gvatemali pri pokušaju grupe Lev Tahor članova da otputuju u Iran. Postoje špekulacije da je jedan dio upravo te grupe završio u BiH. O tome piše i Jerusalem Post.

“Iako nije potvrđeno da li su ove osobe zaista članovi Lev Tahora, to bi pratilo njihovu nedavnu putanju. Grupa je od 2018. pokušavala dobiti politički azil u Iranu, ali se suočila s poteškoćama da tamo stigne. U novembru 2021. grupu pripadnika Lev Tahora presreli su irački zvaničnici u regiji Kurdistan dok su pokušavali da se probiju do Irana i deportovani su u Tursku, gdje je i snimljena fotografija članova. Nakon toga, članovi sekte su navodno otputovali u obližnju balkansku državu Rumuniju”, piše Jerusalem Post.

Rabin Eliezer Papo, za N1 kaže da je riječ o minornoj grupi, koja ima najviše 1000 članova u cijelom svijetu. Za lokalno stanovništvo, kaže, nisu opasni. No, često su meta socijalnih radnika, zbog ekstremnih načina kažnjavanja djece: uskraćivanje hrane, zaključavanja u podrume, tjeranja na dugotrajne molitve.

“U svim zemljama u kojima su imali problema, problemi su vezani za socijalne službe te zemlje i unutrašnje uređenje zajednice. Ne postoje konflikti između te zajednice i okolnog stanovništva. To je zajednica koju spoljašni svijet apsolutno ne zanima, sve što rade rade sami sebi. Države se upliću i kažu samom sebi možeš i dvoje odraslih ako pristaju na nasilje, ali kao roditelj nemaš pravo da maltretiraš svoju djecu dugim molitvama, striktnim zahtjevima o oblačenju djevojčica i tako dalje”, kazao je Papo.

Članovi Lev Tahora, što je u prevodu “čisto srce”, Ameriku napuštaju ne samo zbog socijalnih službi, nego i spora koji je nastao nakon što je jedan maloljetnik iz Izraela stupio u sektu bez znanja roditelja, a oni mu omogućili da dobije pasoš i pobjegne u Ameriku.

“U Izraelu javnost smatra da je ideologija iskorištena da se pobjegne u Ameriku jer su vođe grupa bile u kontaktu sa islamističkim organizacijama koje se u Izraelu smatraju terorističkim”, dodao je Papo.

Građani Istočnog Sarajeva, nekoliko puta su policiji prijavljivali ovu grupu, navodeći kako su uznemireni (zabilježene su i određene fotografije koje objavio portal Katera) , iako su nam iz Službe za strance kazali kako isti nisu napravili nijedan prekršaj, te da im ugovor o boravku ističe već početkom februara, kada bi i mogli napustiti BiH.

(MONDO)