Društvo

Veliko priznanje iz Evrope za naučnu novinarku Jelenu Kalinić

Autor Vesna Kerkez

Naučna novinarka iz BiH Jelena Kalinić drugoplasirana na konkursu za Evropskog naučnog novinara 2022. godine.

Izvor: Promo

Jelena Kalinić je drugoplasirana na ovogodišnjoj rang listi za prestižnu nagradu Evropskih naučnih novinara/ki 2022. Nagradu dodjeljuje Evropska federacija za naučno novinarstvo kako bi se prepoznala i promovisala izvrsnost i inovativnost u naučnom novinarstvu u cijeloj Evropi. Novinare/ke nominuju nacionalna i regionalna novinarska udruženja ali i pojedinci.

Prvoplasirana i ostali pobjednici (drugo i treće mjesto) proglašeni su na svečanoj dodjeli nagrada održanoj na Evropskoj konferenciji naučnog novinarstva u Leidenu, u Holandiji. Ovogodišnju nagradu sponzorisali su Elsevier i Udruženje britanskih naučnih pisaca.

Naučna novinarka 2022. je Angela Bernardo, koja se bavi zdravstvom u istraživačkoj redakciji Civio, u Španiji. Bernardo je osvojila nagradu za niz istraživanja sa podacima o mentalnom zdravlju i reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti u Evropi. Objavila je i rad o seksualnom i rodno zasnovanom uznemiravanju na univerzitetima i u javnim istraživačkim organizacijama u Španiji pod nazivom „Acoso. #MeToo en la ciencia española”.

Izvor: Promo

Drugo mjesto pripalo je našoj Jeleni Kalinić, frilens naučnoj novinarki koja piše za Voice of America i blogerki na Quantum of Science i platformi Vakcine.ba, iz Bosne i Hercegovine.

Jelena je osvojila nagradu za svoje istraživačke članke u kojima je analizirala kako su vlade reagovale na sumnjive lijekove za liječenje Covid-19 virusa, preslabu regulaciju terapije matičnim ćelijama i uznemiravanje naučnih novinarki i novinara na Balkanu.

Kalinić je jedna od najaktivnijih naučnih novinarki u regionu Balkana i jedna od zaista rijetkih koja se bavi kompleksnim pitanjima nauke, uticaja nauke na društvo ali i uticaja na nauku.

Nominovana je od strane Balkanske mreže naučnih novinara, i to za ove članke:

Možda će vas zanimati

Trećeplasirana je Maartje Bakker, naučna novinarka u novinama De Volkskrant, u Holandiji koja je osvojila nagradu za svoj impresivan interni izvještaj o 178 dana dva laboratorijska majmuna rezus makaka, koji su pomogli u testiranju vakcine protiv korone, i za članke o porastu nivoa mora i problemima s bukom vjetroturbina u Holandiji.

"Jako smo srećni što možemo prepoznati i nagraditi neke od najboljih naučnih novinarki iz cijele Evrope", rekao je Krijn Soeteman, predsjednik Evropske federacije za naučno novinarstvo izražavajući nadu da će se ova praksa i nastaviti uz podršku partnera poput Elseviera i drugih.

Ovogodišnje nominacije se iz raznih zemalja EU-e, ali i šire a žiri su činili istaknuti članovi i članice struke iz različitih zemalja, sa ekspertizom u različitim područjima naučnog novinarstva. Žiri je djelovao u sastavu:

“Najbolje su se istakle izvrsnošću, širinom i odlučnošću kojom su istraživali svoje teme”, rekla je dr Alexandra Borissova Saleh, predsjednica žirija, te izrazila zadovoljstvo žirija zbog činjenice da su naučne novinarke i i novinari pravili izuzetne radove o Covid-19, ali su i izvještavali o drugim ključnim pitanjima u pandemiji.

(MONDO)