Društvo

Banjaluka obara rekorde u posjećenosti: Stvarne cifre više nego DUPLO VEĆE (FOTO)

Autor Vesna Kerkez

Banjalučki turizam gotovo da se skroz oporavio, tvrde iz TOBL-a.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Iz Turističke organizacije Grada Banjaluka kažu da je za 11 mjeseci ove godine bilo gotovo 132 hiljade noćenja, što je više nego 2019., kada je bila rekordna turistička sezona i kada je zabilježeno 136 hiljada noćenja.

"Očekujemo da ćemo premašiti rekordnu godinu, jer smo do sada imali i skoro 85 hiljada dolazaka. Slobodno možemo reći da su svi smještajni kapaciteti u Banjaluci popunjeni. Vjerujemo da ćemo premašiti i novogodišnji doček, kada je u gradu bilo oko 70 hiljada ljudi za dvije noći, prema podacima iz Gradske uprave. Ove godine moglo bi biti i mnogo više", kaže za MONDO Branka Branković, stručna saradnica za odnose s javnošću u TOBL-u.

Broj noćenja u Banjaluci je zvanična informacija Republičkog zavoda za statistiku.

"Međutim, zbog kontinuiranog problema koji je prisutan dugi niz godina, a to je da se ne prijavljuju svi gosti, kako u registrovanim smještajnim kapacitetima, tako i onima iz sive zone, ova brojka je svakako mnogo veća i do dva i po puta", dodaje Branković i objašnjava:

Možda će vas zanimati

"Kada je riječ o ciframa iz 2020. - Banjaluka je tada za 12 mjeseci zabilježila oko 86 hiljada noćenja, i po tome možemo vidjeti da je ova sezona zaista uspješna i da rastu i brojevi noćenja i dolazaka".

"Ovome su mnogo doprinijeli i sama turistička ponuda, ali i digitalna promocija, a velika je prednost i banjalučki Aerodrom koji je povezan sa brojnim gradovima zapadne Evrope i vidljiv je rast broja dolazaka iz tih gradova.

Imali smo goste iz Skandinavije, zapadne Evrope, ali i sa istoka - iz Turske, Grčke, Moskve... zahvaljujući dobroj putnoj povezanosti Banjaluke i Beograda avio linijom, a Beograda sa ostalim gradovima, Banjaluka je postala interesantna turistička destinacija za goste sa istoka", ističe naša sagovornica.

Podsjećamo, za Novu godinu na Trgu Krajine nastupa Goca Tržan i Legende.

(MONDO)