Društvo

NEKI PLAĆAJU VIŠE NEGO RANIJE: Građanima Srpske stižu računi za struju po novim tarifama

Autor Dragana Božić

U RS se od 1. januara struja za domaćinstva obračunava po novim tarifama, a prvi januarski računi počeli su da stižu u domaćinstva.

Izvor: Screenshot

Nova cijena struje utvrđena je sredinom decembra, kada je Regulatorna komisija za energetiku usvojila nove tarife za obračun struje.

Po zahtjevu Elektroprivrede RS cijena električne energije je sa 0,057 KM/kWh (KM po kilovat-času), koliko je utvrđeno 2016. godine, poskupila na 0,0643 KM/kWh. Navodi se da je ova cijena "jednaka regulisanoj cijeni proizvodnje električne energije na pragu elektrana", a da je dosadašnja cijena bila niža od cijene koštanja proizvodnje.

Tarife se primjenjuju po sljedećem principu:

U prvoj grupi su oni koji mjesečno potroše do 500 kWh i oni će plaćati 0,0544 po kilovat-času. U drugoj grupi su oni koji potroše od 500 do 1500 kWh i cijena je 0,0914, a za potrošnju veću od 1500 kWh cijena je 0,2013 kWh.

U skladu sa "Tarifnim sistemom", svi kupci će prvih utrošenih 500 kWh električne energije plaćati po cijeni za I opseg, narednih utrošenih 1000 kWh po cijeni za II opseg, a preostalu utrošenu električnu energiju po cijeni za III opseg, navode u RERS.

U ERS Ističu da će na osnovu novog sistem krajnji kupci (domaćinstva) koji imaju izuzetno malu mjesečnu potrošnju (do 200 kWh) "imati povećanje ukupnog računa za električnu energiju, kao poslјedicu povećanog učešće fiksnog dijela u ukupnom računu".

Ukoliko još uvijek imate nedoumice na koji način se obračunava struja, u nastavku pogledajte "famozno"  pojašnjenje direktora RERS - Regulatorne komisije za energetiku RS:

(Mondo)