• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKUPLJA struja za veću potrošnju i PRAZNE STANOVE: Utvrđene nove cijene električne energije u RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) usvojila je danas nove tarife za obračun električne energije u Republici Srpskoj.

 Cijena struje u RS obračun potrošnje i tarife Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Odobrena je jedinstvena tarifa tokom cijele godine, što znači da se ukida ljetni i zimski obračun električne energije, a stanovništvu će se potrošnja obračunavati po tzv. "blok tarifama".

Po zahtjevu Elektroprivrede RS cijena električne energije je sa 0,057 KM/kWh (KM po kilovat-času), koliko je utvrđeno 2016. godine, poskupila na 0,0643 KM/kWh.  Navodi se da je ova cijena "jednaka regulisanoj cijeni proizvodnje električne energije na pragu elektrana", a da je dosadašnja cijena bila niža od cijene koštanja proizvodnje.

Tarife će se primjenjivati po sljedećem principu:  U prvoj grupi su oni koji mjesečno potroše do 500 kWh i oni će plaćati 0,0544 po kilovat-času. U drugoj grupi su oni koji potroše od 500 do 1500 kWh i cijena je 0,0914, a za potrošnju veću od 1500 kWh cijena je 0,2013 kWh.

U skladu sa "Tarifnim sistemom", svi kupci će prvih utrošenih 500 kWh električne energije plaćati po cijeni za I opseg, narednih utrošenih 1000 kWh po cijeni za II opseg, a preostalu utrošenu električnu energiju po cijeni za III opseg, navode u RERS.

Ističu da će na osnovu novog sistem krajnji kupci (domaćinstva) koji imaju izuzetno malu mjesečnu potrošnju (do 200 kWh) "imati povećanje ukupnog računa za električnu energiju,kao poslјedicu povećanog učešće fiksnog dijela u ukupnom računu".

"Ovdje se prije svega radi o stambenim objektima u kojima se uglavnom ne boravi, a kroz taj fiksni dio oni nadoknađuju dio troškova koji operator distributivnog sistema ima, s obzirom da je dužan da im obezbijedi distributivni kapacitet u svakom momentu, bez obzira na ostvarenu potrošnju električne energije i vrijeme boravka u objektu", kažu u RERS i prilažu tabelu:

Izvor: RERS

Drugačiji će biti obračun za male komercijalne kupce u koje spadaju mali preduzetnici, zanatlije i sl.

"Cijena električne energije za male kupce ista je za svaki utošeni kWh, tj. ne primjenjuju se različite cijene za različite opsege. Vodeći računa o obavezi ukidanja unakrsnih subvencija, cijena energije za male kupce iz 2. i 3. tarifne grupe „Ostale potrošnje“ smanjena je sa 0,1006 KM/kWh, kako je utvrđena u prethodnom tarifnom postupku 2016. godine, na 0,0952 KM/kWh", saopštila je Regulatorna agencija.

Novi sistem primjenjivaće se od 1. januara 2023. godine, odnosno za račune koji će biti dostavlјeni u februaru 2023. godine za električnu energiju utrošenu u januaru 2023. godine.

Privreda

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je sinoć da će cijena električne energije u privredi Srpske biti promijenjena sa dosadašnjih 53 na 65 evra po megavat času.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE