Društvo

Udruženje peradara FBiH upozorava: Odleđena piletina se prodaje kao "svježe meso"

Autor Dušan Volaš

Udruženje peradara FBiH je saopštilo da je juče u BiH uvezeno osam kontejnera smrznutog pilećeg filea iz Turske koje se bi se nakon odleđivanja na tržištu moglo prodavati kao "svježe meso".

Izvor: YouTube/Blue Apron

"Podstaknuti ranijim praksama, opravdano smo zabrinuti da je pomenuta količina zaleđenog mesa prošla proces odleđivanja i da se, potom, našla na prodajnim mjestima gdje se prodaje kao svježe meso. Osim što je riječ o nelojalnoj konkurenciji koja predstavlja udar na domaću proizvodnju, prvenstveno je riječ o nezakonitim radnjama koje su opasne po zdravlje ljudi", navedeno je u saopštenju.

Peradari pozivaju nadležne inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i zaštite zdravlje građana, kao i, kako navode, istinske proizvođače koji zbog ovakvih praksi nestaju.

"Pozivamo i cjelokupnu javnost da, u susret prazniku rada i povećanoj konzumaciji mesa, povede računa pri odabiru proizvođača. Pri odabiru proizvođača, edukujte se posjeduje li proizvođač farme za uzgoj, klaonicu i tako dalje. Ukoliko je odgovor "ne", vjerovatnost je da je pred vama meso iz Turske, koje nije svježe", naveli su iz Udruženje peradara FBiH.

(Faktor)