Društvo

Civilna zaštita u Novom Gradu: Situacija je pod kontrolom (FOTO, VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Građani Novog Grada zabrinuto posmatraju vodostaje rijeka Une i Sane, ali načelnik odjeljenja Civilne zaštite Mirko Lukić uvjerava da je sve pod kontrolom u slučaju da naiđe novi talas iz Bihaća.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Lukić kaže da je sinoć bilo najkritičnije kada je došlo do popuštanja nasipa u naselju Mlakve.

"Bilježimo blagi porast Une, ali ne očekujem da to može problematično uticati na situaciju. Sinoć smo imali besanu noć. Primili smo 80 prijava. Očekujemo i sutra sličnu situaciju. Poplavljeno je oko 40 stambenih objekata. Uz to sigurno još duplo pomoćnih objekata kao što su šupe, drvarnice i slično. Srećom nemamo žrtava", kaže za MONDO.

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Navodi da je voda brzo izašla iz korita te da su morali evakuisati lokalno stanovništvo.

"U ranim jutarnjim satima morali smo evakuisati 23 osobe, od kojih je šestoro djece. Jutros smo evakuisali 23, i tri osobe iz vikend naselja u Rudicama", naglasio je.

Lukić pojašnjava da se Novi Grad nalazi na specifičnoj geografskoj lokaciji i da je smješten između dvije rijeke.

"Samim povećanjem nivoa jedne i druge rijeke, povećava se i nivo podzemnih voda u užim dijelovima grada. U Osnovnoj školi 'Sveti Sava' čim je vodostaj preko pet metara, raste po metar podzemnih voda koje plave školu".

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Dodaje da uz poplave, dodatne probleme stvaraju klizišta i oštećenja puteva

"Imali smo 20 prijava odrona, klizišta i oštećenja puteva. Ne možemo stići na sve strane. Reagujemo preventivno ili na poziv".

Zahvalio se Republičkoj upravi civilne zaštite na čelu sa direktorom Milanom Novitovićem, a koja je na njihov poziv brzo poslala pomoć.

"Dobili smo mašinu za punjenje vreća sa pijeskom sa Pala i pumpu za vodu iz Banjaluke".

Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Podsjetio je da je ovo treća poplava u Novom Gradu za manje od godinu dana.

"Imali smo poplave u junu, decembru i sada. Može de preventivno djelovati u smislu izrade potpornog zida i slično", kaže Lukić.

Podsjećamo, prethodnih dana Republiku Srpsku zahvatile su obilne padavine, a opština Novi Grad je jedna od najugroženijih. Danas je u ovoj opštini proglašeno stanje prirodne nesreće, a obustavljena je nastava u školama u gradu.

(MONDO)