Društvo

Studentkinje koje su dijelile Mladićeve slike izbačene s fakulteta u Sarajevu

Autor Vesna Kerkez

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić, koje su zbog objava fotografija Ratka Mladića i isticanja tri prsta na "Instagramu" bile izložene kritici, isključene su sa Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu.

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Студенткиње Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву Валентина Вујичић и Слађана Тодић и генерални директор предузећа "Сарајево-гас" Источно Сарајево Недељко Елек на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.
Izvor: Srna/Aleksandra Grujić

Odluku o isključenju na tri godine donijela je Disciplinska komisija za disciplinsku odgovornost studenata na Univerzitetu u Sarajevu, saopšteno je sa Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija.

U saopštenju se navodi da je Komisija izrekla najstrožu disciplinsku mjeru propisanu odredbama Statuta Univerziteta u Sarajevu.

Ranije je dekan tog fakulteta Jasmin Ahić rekao da Vujičićevoj i Todićevoj neće biti dozvoljen ispis sa fakulteta dok se ne završi disciplinski postupak protiv njih, a koji je pokrenut nakon saznanja o događaju na društvenim mrežama.

Valentina Vujičić i Slađana Todić izložene su medijskoj i hajci svojih kolega i drugih iz Federacije BiH jer je jedna od njih na ličnom profilu na "Instagramu" objavila fotografiju sa podignuta tri prsta, a druga fotografiju Ratka Mladića.

Tužilaštvo BiH je protiv njih formiralo predmet i zatražilo materijal od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nakon ovih dešavanja, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin ponudio je da one nastave školovanje na akademiji za bezbjednost u Beogradu. Najavljeno je da će one biti stipendisti Srbije i imati smještaj u studentskom domu u Beogradu, a da će ostatak finansijskog dijela njihovog školovanja nositi preduzeće "Sarajevo-gas", kao preduzeće Vlade Republike Srpske.

(Srna)