Društvo

Šta je sa obnovom spomenika na Banj brdu? Izračunato da treba 1,3 miliona KM i tu se stalo

Autor Brankica Spasenić

Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH, nalazi se u jako lošem stanju, a iako je prije više od deset godina naložena njegova hitna rekonstrukcija, ni republičke ni gradske vlasti nisu preduzele ništa.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Krajem prošle godine procijenjeno je da bi radovi na sanaciji i restauraciji spomenika, prema projektnoj dokumentaciji, koštali oko 1,3 miliona KM i tu se stalo.

Iz Gradske uprave Banjaluka su, odgovarajući na poslaničko pitanje potpredsjednice Narodne skupštine RS Anje Ljubojević (SNSD), kratko naveli: “Za dalje aktivnosi na sanaciji i restauraciji Kompleksa spomenika palim Krajišnicima na Šehitlucima - Banj brdu, potrebno je obezbijediti finansijska sredstva”.

Podsjetili su da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2013. godine utvrdila da su na spomeniku uočljiva oštećenja kamenih obloga zidova i reljefa usljed dugotrajnog uticaja atmosferilija, što može dovesti do njihovog širenja i stvaranja deformacija.

Takođe, primjetne su i pukotine na velikom broju kamenih ploča kojim su popločani plato i stepenište, dok neke ploče nedostaju.

“Crteži na zidovima u unutrašnjosti spomenika su u izuzetno lošem stanju, u opasnosti od potpunog nestanka. Oštećenja su nastala usljed neodržavanja i intenzivnog uticaja kapilarne vlage, koja je vidljiva i na spoljnim dijelovima spomenika, i zahtijevaju preduzimanje hitnih mjera za njihovu konzervaciju i restauraciju”, istaknuto je.

Zbog svega navedenog, komisija je tada obavezala Vladu Republike Srpske da podnese adekvatne mjere kako bi trajno zaštitila spomenik.

Međutim, od odluke komisije 2013. godine i njenog zahtjeva za hitnom restauracijom spomenika, do danas nisu izvršeni traženi radovi.

“Spomenik je i dalje u jako lošem stanju, te je na inicijativu Grada Banjaluka Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa pristupio izradi nove projektne dokumentacije za sanaciju i restauraciju spomenika, uvažavajući zatečeno stanje. Glavni projekat urađen je u decembru 2023. godine. Procijenjena vrijednost radova iznosi 1.370.266,47 KM. Za dalje aktivnosi potrebno je obezbijediti finansijska sredstva”, navodi se u odgovoru iz Gradske uprave.

Spomenik na Šehitlucima ili Kompleks spomenika palim Krajišnicima na Šehitlucima - Banj brdu, podignut je u znak sjećanja na nekoliko hiljada krajiških boraca koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu u Banjaluci. Spomenik je otkriven je na Dan ustanka naroda BiH - 27. jula 1961. godine. Rad je poznatog kipara Antuna Augustinčića, dok se na zidovima u unutrašnjosti objekta nalaze crteži Ismeta Mujezinovića preneseni na kamen tehnikom sitotiska. Spomenik je danas dio identifikacije Grada Banjaluka i jedan od njegovih simbola.

Jedini djelimični restauratorski radovi na spomeniku su rađeni 2008. godine i sastojali su se od uklanjanja grafita, konzervacije reljefa i uređenja spoljnjeg izgleda spomenika posebnim materijalom.

(MONDO)