Društvo

Moguće omasovljenje proizvodnje: Majevički sir dimljeni zarac zaštićen oznakom porijekla

Autor Dušan Volaš

Majevički dimljeni sir zarac dobio je oznaku zaštite porijekla proizvoda i ima priliku da postane prepoznatljiv potrošačima u BiH, a u budućnosti i šire, rekao je danas u Loparama direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Džemil Hajrić.

Izvor: Srna

"Zakonodavnim okvirom koji je prihvaćen u Savjetu ministara i identičan kao u EU, stekli su se uslovi da tradicionalni proizvodi u BiH dobiju zaštitu", rekao je Hajrić na svečanosti povodom dodjele rješenja o registraciji sira zarac nakon uspješno završenog postupka upisivanja u Registar oznaka porijekla i oznaka geografskog porijekla.

Hajrić je istakao da je ovaj sir dobio oznaku zaštite porijekla, što predstavlja najviši nivo koji garantuje da kompletna sirovina i svi procesi koji se odvijaju dolaze sa zaštićenog područja na kojem se proizvod pravi, kao i da je hrana za životinje sa tog područja.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je zaštićena oznaka porijekla proizvoda, koji po rješenju nosi ime "Majevički dimljeni sir zarac", veliki uspjeh Poljoprivredne zadruge "Zarac", proizvođača i Agencije za bezbjednost hrane BiH.

"Ovaj mali proizvod je uspio daleko da dobaci kada je riječ o promociji Lopara, bio je na mnogim trpezama širom Evrope, susjednih država, gradova u BiH i Republici Srpskoj. Svi su oduševljeni njime", rekao je Savić novinarima.

On je dodao da je proces zaštite proizvoda bio dugotrajan, te da u narednom vremenu fokus treba biti na omasovljenju proizvodnje kako bi što više ljudi imalo koristi od proizvodnje zarca.

Zdenka Mitrović, koja ovaj sir proizvodi duže od godina, rekla je da je posljednjih pet godina pojačan intenzitet proizvodnje.

"Mnogo nam ovo znači, nije mala stvar postići ovako nešto u našoj maloj sredini. Uz pomoć načelnika, koji je pokrenuo ovaj proces, i opštine, uspjeli smo da zaštitimo geografsko porijeklo", istakla je Mitrovićeva.

Ona je navela da zarac nije lako napraviti, jer njegova proizvodnja traje od sedam do 10 dana, te da on ima specifičan "šmek" majevičkog kraja.

SRNA

Tagovi