Društvo

Spasioci na terenu: Nastavlja se potraga za nestalima u Hercegovini

Autor Nikolina Damjanić

Jutros se nastavlja potraga za nestalima u poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Izvor: Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske

Federalna uprava civilne zaštite raspoređuje ekipe ljudi na lokacije za koje se sumnja da ima nestalih ljudi. Ukupni broj žrtava nije poznat, ali je prema nezvaničnim informacijama riječ o desetinama povrijeđenih, nestalih i nastradalih.

Mnoge kuće su zatrpane usljed odrona, stoga je pristigla i dodatna mehanizacija. U toku je krizni štab kako bi se koordinisao spasilački rad danas i detaljnije informacije o stanju na terenu bi trebale biti poznate nakon što sastanak završi.

Na terenu su juče bili i pripadnici Gorske službe spašavanja, ali su oni sinoć povučeni iz potrage, a o njihovom daljem učešću će raspraviti na sjednici kriznog štaba koja je u toku.

Predsjednik GSS-a FBiH Dženadin Veladžić za Klix je rekao juče da je ova služba bila prva na terenu i da su odmah na raspolaganje stavili i njihovu K9 jedinicu, koja uključuje potražne pse, koji su u ovakvim trenucima od velike važnosti. Međutim, poziv od Civilne zaštite da angažuju pse nikada nije stigao.

Psi su inače vrlo korisni u potrazi za preživjelima, ali i mrtvima koji su zatrpani ispod smeća i zemlje. Na taj način se može ciljano vršiti potraga, a psi GSS-a su upravo to radili i u Turskoj tokom katastrofalnih zemljotresa.

Inače, u potragu nije moguće uključiti se volonterski, a nadležni ne dozvoljavaju pristup civilima iz straha da je previše rizično.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gdje se sumnja da je kamenolom uzrokovao tragediju u naselju, koje je potpuno zatrpano granitnim otpadom. Takođe, je situacija teška i u Buturović Polju, a najmanje 19 nastradalih je već pronađeno u nekoliko mjesta koje su zahvatile poplave i odroni. Najviše ih je u Jablanici, a potvrđena su tri smrtna slučaja i u Fojnici.

Podsjetimo, novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun.

(Klix/MONDO)