Društvo

Zaustavilo se 50.000 kubika smeća: Brane na Neretvi stabilne, ali čišćenje otpada trajaće najmanje mjesec dana

Autor Dragana Božić

Stravične bujične poplave i odroni koji su pogodili prostor Jablanice i Konjica nisu ostavile ozbiljnije posljedice po rad hidroelektrana na Neretvi.

Izvor: Federalna uprava civilne zaštite

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedran Lakić rekao je da brana nije u opasnosti, ali da se materijal mora čim prije ukoloniti.

Prema prvim procjenama trebaće duže od mjesec dana za to, s obzirom da se radi o oko 50.000 kubika otpada.

Prema njegovim riječima, brana je stabilna i to je najbitnije. Uvjerava da prirodna katastrofa nije imala ozbiljnije posljedice po rad hidroelektrana na Neretvi te je istakao ono što trenutno predstavlja problem, piše Klix.ba.

"Problem predstavlja velika količina nanesenog plutajućeg materijala i otpada, koji je zaustavljen na brani akumulacija i predstavlja smetnju u radu postrojenja", naglasio je Lakić, dodavši da nema niti jedne naznake da je brana u opasnosti, ali da se materijal mora čim prije ukloniti.

Nijaz Begić, direktor podružnice Hidroelektrane na Neretvi, koja je u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH), informisao je resornog ministra da je teško procijeniti koliko će tačno vremena trebati da se naslage očiste i uklone.

Kako su saopštili iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI), prema prvim procjenama, trebaće duže od mjesec dana za to, s obzirom na to da je riječ o 50.000 kubika otpada.

Napomenuli su da je Elektroprivreda odmah angažirala mehanizaciju i ljudstvo, i uz pomoć civilne zaštite započela s uklanjanjem posljedica dotoka velikih bujičnih nanosa.

"Za sada niko ne može reći koliko će tačno trajati uklanjanje ovog otpada, ali smo angažirali sve kapacitete kako bi to bilo urađeno po propisima struke i u najkraćem mogućem roku. Pojačanim aktivnostima, brzom reakcijom i profesionalizmom radnika u hidoreoelektranama na Neretvi izbjegnuta su veća oštećenja na značajnoj opremi, kako u Jablanici, tako i u Grabovici i Salakovcu", istakao je Lakić.

Zahvalio se svim radnicima na, kako je naveo, na odgovornom i brzom djelovanju te je dodao da je stanje u slivu Neretve stabilizovano, saopštili su iz FMERI-ja.

(Mondo)