Društvo

Rogatica dobija spomenik žrtvama partizanskog zločina

Izvor MONDO/Srna

Do avgusta naredne godine na području Borika kod Rogatice biće podignuto spomen-obilježje žrtvama zločina partizana Druge proleterske brigade koji su 1942. likvidirali više od 100 pripadnika Jugoslovenske vojske

Ilustracija
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Načelniku opštine Rogatica Miloradu Jagodiću upućena je inicijativa za izgradnju spomenika žrtvama zločina partizana Druge proleterske brigade koji su 1942. na jednom mjestu mučki likvidirali više od 100 pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prema MonografijI Rogatica, ubijeno je 126 četnika i pet njihovih oficira, a, prema knjizi "Druga proleterska" Branislava Joksovića, 150 aktivnih oficira i podoficira Kraljeve vojske u otadžbini, saopšteno je na sajtu opštine.

O ovom zločinu se nije smjelo pisati, ni govoriti decenijama, sve do prvih godina proteklog rata, kada su članovi Četničkog ravnogorskog pokreta drvenim krstom obilježili mjesto ovog stratišta.

Drveni krst i ogradu oko njega nagrizao je zub vremena, te su u avgustu obnovljeni, kada je prvi put služen parastos Srbima koji su stradali od srpske ruke.

Jagodić je još u avgustu najavio da će sljedećeg parastosa na području Borika kod Rogatice biti podignuto dostojno spomen-obilježje.